EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глад за програмисти до 2015

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глад за програмисти до 2015

mail07:00 | 18.09.2013прегледи 1467 коментарикоментари 0


До 2015 година България ще се нуждае от три пъти повече софтуерни специалисти и два пъти повече управленски кадри и специалисти по маркетинг и продажби в сектора на информационните технологии, се казва в анализ за състоянието на сектор "Информационни технологии" , изготвен съвместно от Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ и Българската стопанска камара.
В следващите десет години се очаква голямо търсене на бизнес аналитици и творчески личности, за всички позиции в сектора на информационните технологии, смята Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании.
Секторът беше почти незасегнат от икономическата криза, защото е експортно ориентиран и създава продукти и услуги с висока добавена стойност. Той създава 3 процента от БВП в страната с около 1 процент от заетите и то при положение, че браншът не получава никакви стимули от държавата. Заети в сектора са около 40 хиляди души без работещите на свободна практика, посочиха от БАСКОМ.
Всяка година работните места се увеличават – там работят предимно млади хора, до 35 години, с поне едно висше образование. Положителният опит за липса на безработица може да
бъде предаден на изпълнителната власт и за други сектори.
Искането за увеличението на данъците и осигуровките в страната представляват директен удар срещу сектора, защото там средните месечни заплати доближават 2 400 лева, посочиха от БАСКОМ.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg