EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гл. архитект: От Червен бряг до София + проектите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гл. архитект: От Червен бряг до София + проектите

mail06:53 | 18.05.2016прегледи 2682 коментарикоментари 0


Новият главен архитект на Столичната община арх. Зравко Здравков встъпи в длъжвост. Той бе представен от кмета на града Йорданка Фандъкова. Здравков раздели концепцията си за развитие на столицата в няколко ключови момента. Той акцентира върху създаването на звено за градско пространствено планиране; промени в Наредбата за обществените обсъждания; нов дигитален архив. Това е първата стъпка към дигитализиране на повечето документи и процедури, както и по-широкота разпространение на електронните услуги, каза арх.Здравков. Цалта е да се проследява движението на преписките, техническите паспортите на сградите и други документи. Арх.Здравков предвижда и промени в изискванията към районните главни архитекти.
 Развитие на София като зелен град и реформа в направление "Архитектура и градоустройство" /НАГ/ са други от приоритетите на новия главен.
Здравков каза за себе си, че има значителен опит като проектант на знакови сгради в цяла България. "От полза ще бъде опитът ми като администратор и главен архитект на община", посочи Здравков, който е бил главен архитект на Червен бряг.

Арх. Здравков акцентира на създаването на звено за градско пространствено планиране; промени в Наредбата за обществените обсъждания; нов дигитален архив. Това е първата стъпка към дигитализиране на повечето документи и процедури, както и по-широкото разпространение на електронните услуги, каза арх. Здравков. Целта е да се проследява движението на преписките, техническите паспортите на сградите и други документи. Арх.Здравков предвижда и промени в изискванията към районните главни архитекти.

Професионална кариера

Арх. Здравков е завършил УАСГ – София, България, през 1996-97 г. е управител на ЕТ „Квадра - Здравко Здравков“, в периода 2008-2000 работи като главен специалист към Община Плевен, следващият четиригодишен период е Началник сектор в същата община, след което 2004-2007 г. е Главен архитект на Червен бряг. Паралелно развива и частния си бизнес – през 2004 г. съществуващата фирма „Квадра” разширява дейността си и става архитектурно бюро „Квадра 04” ЕООД, чийто управител и до този момент е арх. Здравков. От 2015 г. той е управител и на „Инфраконсулт груп” ООД, специализирано в инвестиционно проектиране, строителство на сгради, строителен надзор и др.

Проекти

През 2011 г. алх. Здравков печели наградата „Сграда на годината 2011”. Връщането на България в автомобилостроенето беше отбелязано със завършването на строителството на автомобилния завод на „Литекс моторс” в Ловеч, който победи в категорията „Производствени и логистични сгради” както заради съвременното строително решение, така и заради ефекта, който двете хиляди работни места и възможностите за износ имат върху регионалната и национална икономика. Архитект е Квадра 04 ЕООД с ръководител арх. Здравко Здравков.

Заводът не е единствената реализирана индустриална сграда на арх. Здравков. Той е проектирал предприятие за яйчен меланж (2010 г. по европейска програма), бензиностанция с.Рибарица, разширение производствен цех Палфингер гр.Червен бряг и разширение производствен цех Палфингер с.Тенево, обл. Ямбол.

Сред обществените сгради, дело на арх. Здравков са стадион Литекс, Спортно рекреационен комплекс - Видима / Априлци, вериги супермаркети, търговски представителства на PEUGEOT и PEUGEOT – CITROEN, проект за Районен съд – Кнежа.

В портфолиото на архитектурното бюро, ръководено от арх. Здравков има и жилищни сгради, включително затворен комплекс.

В развитие е преустройството на съществуващ банков клон в Плевен в хотел. Сградата е паметник на културата от местно значение.

Арх. Здравко Здравков има опит и в интерира – по негови проекти са реализирани редица магазини на известни марки.

По отношение на градоустройството новият главен архитект на София е проектирал Атракционен комплекс „Детски свят”, който обаче е още на идейно ниво.

Още по време на конкурса за главен архитект на столицата, Здравков заяви, че в основата на концепцията му ще бъде София- град на хората и за хората. Сред идеите му за управление е оптимизиране на структурата на НАГ и намаляване на служителите в някои звена, и създаване на нови звена като „Градско и пространствено планиране”. В концепцията е записана визия за взаимодействие и контрол върху работата на главните архитекти на районите на Столична община. Има план за развитие на електронните услуги на общината. Широко е разгледан въпросът за София-зелен град, в това число и от гледна точка на старите сгради – фасади, саниране, разходи за консумация на енергия и др. Цялата концепция вижте тук.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg