EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гицони: Италия не е Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гицони: Италия не е Гърция

mail16:10 | 30.05.2011прегледи 576 коментарикоментари 0


Според някои пазарни играчи Италия ще бъде следващата страна, която ще поиска спасителни средства, казва главният изпълнителен директор на Unicredit Федерико Гицони пред CNBC, цитиран от profit.bg, като заявява, че страната е в много по-различна ситуация в сравнение с Гърция.
"Да, Италия има задължения и те са по-големи в сравнение с други страни и възлизат на 120% от БВП, но ако погледнете общия дълг на страната, външният е много малък," казва Гицони.
"Това, което е важно в момента, е дефицитът, а той е само 4.6% от БВП. Много други европейски страни имат по-различен проблем с него," казва Гицони.
Дефицитът на Италия може да не е толкова висок, колкото в други европейски страни, но бюджетният дефицит е проблем единствено, ако икономическият ръст не расте в същото време, смята Гицони.
"Смятам, че истинският проблем на Италия, в който правителството трябва да се съсредоточи, е икономическият растеж. Много е малък. Така че в дългосрочен план това може да създаде проблем, в това число със способността на страната да намали задълженията си," казва Гицони, добавяйки, че поради тази причина той днес не разглежда Италия, за разлика от Гърция и други като проблем.
Гицони смята, че Гърция е много по-голям проблем от Италия, но не е съгласен с преструктурирането на дълга й.
"Смятам, че преструктуриране на дълга беше възможно може би преди около година, но не и сега. Прекалено късно е."
Настоящият ръководител на Централната банка на Италия Марио Драги, е най-вероятният наследник на Жан-Клод Трише начело на Европейската централна банка (ЕЦБ). Гицони обаче не смята, че евентуалното назначаване на Драги ще бъде предимство за Италия.
"Г-н Драги е много взискателен човек със силни принципи и със сигурност ще се посвети изцяло на Европа без да дава предпочитания на която и да било страна," казва Гицони.
"Това, според мен, е гаранция за Европа и гаранция за независимостта на ЕЦБ. Така че той ще бъде добър управител, ако бъде назначен," добавя Гицони.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg