EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ГИС Стара Загора проектира разширяване на IGB

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГИС Стара Загора проектира разширяване на IGB

mail16:15 | 07.02.2024прегледи 344 коментарикоментари 0


Независимият преносен оператор работи в координация с операторите на преносни системи в съседство по регулаторните дейности и издаването на разрешителни за използване и развитие в синхрон на инфраструктурата за природен газ в региона с цел подобряване на свързаността и енергийната сигурност

След провеждане на тръжна процедура по Закона за обществените поръчки ICGB възлага на българска компания изработването на подробен проект за газоизмервателна станция Стара Загора (ГИС2), който ще позволи разширяване на капацитета на газопровода IGB. Преносният оператор работи за развиване инфраструктурата на газопровода и увеличаване на общия технически капацитет от 3 млрд. куб. м/г. на 5 млрд. куб. м/г.

Фазата на проектиране е от съществено значение, тъй като поставя основите за плавен преход към следващите етапи, които включват възлагането на обществени поръчки за стоки с дълъг срок на доставка и началото на строителството.

Едновременно с това ICGB работи в координация с операторите на преносни системи в съседство по регулаторните дейности и издаването на разрешителни за използване и развитие в синхрон на инфраструктурата за природен газ в региона с цел подобряване на свързаността и енергийната сигурност.

„ICGB стартира етапа по проектиране на ГИС2 Стара Загора още преди провеждане на обвързващата фаза на процеса по увеличаване на капацитета, каквато е и стандартната процедура според регулациите. Това подчертава стратегическия ангажимент на компанията към осигуряване на допълнителни възможности за пренос на газ в региона. Пазарният тест за разпределение на капацитета в съответните точки за междусистемно свързване е планиран за юли 2024.“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Като следваща стъпка от процеса на увеличаване на капацитета, ICGB и българския национален оператор Булгартрансгаз, публикуваха за обществено обсъждане проект на предложение за входно-изходната точка в Стара Загора. Информацията е достъпна на уебсайта на ICGB, като всички заинтересовани страни могат да изпратят коментари и предложения до 4 март 2024 г. Предстои да бъде публикуван и проект на предложение съвместно с гръцкия преносен оператор DESFA.  

Според предварителните технически проучвания ICGB планира да разполага с разширен капацитет от 5 млрд. куб. м/г от четвъртото тримесечие на 2025 г. за входно-изходната точка в Стара Загора и от четвъртото тримесечие на 2026 г. за входно-изходната точка в Комотини. Тези сценарии отчитат техническата възможност за развитие на газопровода IGB, както и необвързващите заявки, описани в Докладите за оценка на търсенето (ДОПТ), публикувани през октомври 2023 г.

Интерконекторът Гърция-България свързва България с Южния газов коридор и е част от Вертикалния газов коридор. Газопроводът укрепва енергийната свързаност и сигурност в региона, като осигурява достъп до природен газ от нови диверсифицирани източници.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg