EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гигантът Voestalpine със силен спад на печалбата си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гигантът Voestalpine със силен спад на печалбата си

mail15:30 | 09.02.2024прегледи 609 коментарикоментари 0


Австрийският гигант от сектора на стоманодобива "Фьосталпине" (Voestalpine) отчете сериозен спад на печалбата си за първите три тримесечия на финансовата 2023/24 година заради влошена конюнктура. За периода печалбата след данъци е намаляла наполовина от 864 милиона евро на 431 милиона евро спрямо същия период на предходната година, обяви компанията днес в съобщение до медиите. Оборотът е спаднал с 8,8 процента до 12,4 милиарда евро.

"Очакваният икономически спад беше ясно забележим през първите девет месеца на текущата финансова година", заявява главният изпълнителен директор на групата Херберт Айбенщайнер.

Чувствителните към лихвените проценти сегменти на строителството, машиностроенето, производството на потребителски стоки и инвестициите в промишлени производствени мощности като цяло отслабнаха значително. От днешна гледна точка тук няма да има възстановяване до края на финансовата година, прогнозира електронният сайт ОРФ.

Ръководството на групата очаква през последното тримесечие сегментът на автомобилната промишленост да остане стабилен на сегашното ниво. Сегментът на енергетиката ще продължи добрата си динамика. Сегментът на железопътните системи също се очаква да продължи благоприятното си пазарно развитие. Същото се отнася и за авиационната индустрия, която бележи динамично възстановяване след огромния срив след пандемията КОВИД-19.

За остатъка от финансовата 2023/24 година се очаква Европа да отбележи "най-слабото икономическо развитие в световен мащаб". През последните две тримесечия еврозоната се размина на ръба на рецесията и "не се очаква положителен тласък" и за последното тримесечие на настоящата финансова година. От друга страна, развитието в Северна Америка все още се счита за "относително стабилно". В Южна Америка, където Бразилия е от особено значение за групата "Фьосталпине", икономиката изглежда се е охладила донякъде през последното тримесечие на финансовата година.

Икономиката на Китай расте, въпреки че отделните сектори се развиват по много различен начин. Проблемите в сектора на недвижимите имоти едва ли ще бъдат разрешени в краткосрочен план и впоследствие ще окажат отрицателно въздействие върху свързаните с тях сектори като строителството. Въпреки това преработващата промишленост, особено в сектора на високите технологии, ще продължи да се развива положително, както през предходната финансова година, коментира ОРФ.

"Фьосталпине" оставя без промяна прогнозата си за цялата 2023/24 година: Ръководството очаква, че "ако не се допусне неочаквано икономическо сътресение", печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA) в размер на 1,7 милиарда евро.

През първите девет месеца на текущата финансова година EBITDA е спаднал от 1,9 милиарда евро на 1,3 милиарда евро, което представлява спад от 32 процента, маржът на EBITDA се е влошил от 13,8 процента на 10,4 процента. Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) се е понижила от 1,1 милиарда евро на 713 милиона евро през отчетния период, което представлява спад от 37 процента, а маржът на EBIT се е свил от 8,4 процента на 5,8 процента. В крайна сметка печалбата на акция (EPS) спада от 3,91 на 2,06 евро.

За сметка на това броят на служителите на "Фьосталпине" в световен мащаб леко е нараснал - работната сила се е увеличила с 1,4 процента до 50 712 служители (еквиваленти на пълно работно време). Собственият капитал също се е увеличил, нараствайки с 2,5 процента до 7,8 милиарда евро. Нетният финансов дълг е бил намален с почти една четвърт - от 2,7 милиарда евро на 2 милиарда евро. Съответно се е подобрила и задлъжнялостта: нетният дълг спрямо собствения капитал е спаднал от 35,1 процента на 25,8 процента.

Новият завод за производство на неръждаема стомана в Капфенберг, провинция Щирия, работи самостоятелно от началото на 2024 г. Той ще произвежда до 205 000 тона високоефективни материали за автомобилната, космическата и енергийната промишленост всяка година, осигурявайки около 3500 работни места.

/БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg