EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гигантски иск срещу Цв. Василев = 1,4 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гигантски иск срещу Цв. Василев = 1,4 млрд. лв.

mail06:35 | 18.03.2016прегледи 2018 коментарикоментари 0


Имущество на стойност 1 млрд. и 41 млн. лв. ще бъде отнето от банкера Цветан Василев, ако Софийският градски съд /СГС/ уважи иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/. Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев. 
Георгиев заяви, че общата стойност на иска, който комисията е внесла в СГС, е 2 203 445 038 лв. Той уточни, че обезпеченото имущество - парите, които от комисията са установили, че Василев е получил от източници с незаконен произход, е на стойност над 1 млрд лв. Заедно с вземанията ние сме обезпечили общо 1 428 097 218 лв., добави Георгиев. От това обезпечено имущество - 386 млн лв. са вземания към фирми, които дължат пари към фирми, свързани с Цветан Василев, посочи Георгиев. Той добави, че без тези вземания, комисията е обезпечила имущество на стойност 1 млрд 41 млн. лв., което ако искът бъде уважен, ще бъде отнето в полза на държавата. 
Имуществото представлява имоти в София, Варна, Созопол, Царево, къща в Швейцария, струваща близо 50 млн. лв., автомобили, картини и др. Пламен Георгиев заяви, че за първи път у нас, а вероятно и в Европа, се внася иск в подобни мащаби. По думите му теглото на хартията на материалите по делото е повече от шест тона. 
Дай боже по-бързо да влезе в сила електронното правосъдие, защото вероятно сме причина за отсичане на няколко дървета, благодарение на този иск, каза Пламен Георгиев. Той добави, че подобен обем материали се внасят в български съд за първи път и комисията е трябвало да наеме специален транспорт и печатница, която да отпечата материалите. 
Георгиев заяви, че банкови сметки на Василев в Швейцария са запорирани и от комисията очакват да се разкрие пред съда и банковата тайна. Ако това се случи, искът на комисията може да нарасне. 
Пламен Георгиев посочи, че са извършвани десетки, стотици, а понякога и хиляди финансови операции, за да може да се прикрие кой е първоизточникът на имуществото. От комисията е трябвало да проследят всички тези вериги и винаги са стигали до един и същи първоизточник - КТБ./Информацията е на БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg