EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германските заплати ще нараснат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германските заплати ще нараснат

mail12:20 | 03.02.2012прегледи 484 коментарикоментари 0


С помощта на стабилната синдикална координация тази година заплатите в Германия ще нараснат повече, отколкото през миналата година, но не за сметка на конкурентоспособността, отбелязва Reuters.
Увеличенията, които се очаква да изпреварят инфлацията, би следвало само за кратко да свият нарастващата разлика в конкурентоспособността между най-голямата икономика в Европа и други страни.
Заплатите на около 9 милиона работници са предмет на преговори тази година, като най-голямата група се ръководи от влиятелния промишлен профсъюз IG Metall, опитващ се да постигне увеличение от 6,5% за три милиона души. Предишен опит навежда на мисълта, че те вероятно ще издействат само малко над половината от това, извеждайки редното договорено увеличение за 2012 година на равнище не само над миналогодишните 1,5%, но и над очакваната инфлацията в еврозоната от около 1,7%. Предвид обаче обвързаността на заетостта с променливия икономически цикъл, намаляващото членство в синдикати и съсредоточеното внимание върху сигурността на работните места, ограничението върху увеличенията на заплатите в Германия ще остане в близко бъдеще, отбелязва Reuters.
"Не идва краят на ограничението на заплатите - тази година просто се наваксва с възнагражденията", коментира Екарт Тухфелд, икономист от Commerzbank, който прогнозира, че договаряните заплати ще нараснат с 2,75 % през 2012 година. "От време на време синдикатите трябва да бъдат продуктивни, но големите увеличения на заплатите ще останат изключение в Германия", допълва той. Годините на потиснат растеж на заплатите допринесоха за издигането на германската икономика на сегашния й пиедестал, припомня Reuters.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163