EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германски фирми очакват "твърд" Брекзит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германски фирми очакват "твърд" Брекзит

mail14:35 | 30.08.2018прегледи 629 коментарикоментари 0


Много фирми в Германия все още се надяват, че Великобритания ще отмени решението си да напусне ЕС, според един от най-добрите бизнес лидери на страната, който също предупреди за опасностите от Брекзит без споразумение.

"Рискът от „твърд“ Брекзит без споразумение нараства с всеки изминал ден", каза Йоахим Ланг, шеф на Федерацията на германските индустрии (BDI), в интервю за вестник  Rheinische Post . "Всички фирми се подготвят за този най-лош сценарий."

Германският бизнес е обезпокоен от последните предупреждения на британското правителство за Брекзит без споразумение, каза той. "Новото е, че самото британско правителство предупреждава за възможността за твърд Брекзит. Те внимателно подготвят населението си за това".

BDI, който се описва като глас на немската индустрия, създаде работна група "Брекзит" от над 200 експерти, която да оцени рисковете.

"Ние подозираме, че последиците от твърдия Брекзит ще бъдат значително по-сериозни, отколкото британското правителство в момента казва на своите граждани", каза Ланг. "И най-вече в самата Великобритания. Британците вече са се превърнали от двигател на растежа в най-лошо представящите се в Европа. "

Чуждестранните инвестиции в Обединеното кралство са се понижили, каза той, което е "драматично развитие, което трябва да предизвика спешни действия от страна на правителството в Лондон".

На въпрос дали германската индустрия би искала Брекзит да се отмени чрез втори референдум той отговори: "Гласоподавателите гласуваха за Брекзит, което трябва да бъде уважено", каза Ланг. "Но това би спестило на много бизнесмени безсънни нощи, ако британците останат в ЕС."

"[Великобритания е] изключително либерална и пазарно ориентирана държава", каза той. "Бихме искали да продължим с тях като партньор в ЕС. Ето защо мнозина в немската индустрия искат британците да преосмислят напускането. Дали това е реалистично или романтично е друг въпрос. Казваме на бизнеса ни: подгответе се за най-лошото и се надявайте, да се окаже по-хубаво“.

Великобритания е петият по големина търговски партньор на Германия и е внесъл немски стоки в размер на 84 млрд. евро Но идват несигурни времена за 2 200 базирани в Великобритания германски компании и 412 000 служители.

Асоциацията на немските индустриални и търговски камари (DIHK) публикува наръчник през март, за да подготви членовете си за Брекзит, като подробно описва как промените в превоза на стоки, финансови услуги, данъци и договори могат да засегнат германците, които правят бизнес в Обединеното кралство.


Тагове: Брекзит, фирми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg