EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германски фирми икономисват газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германски фирми икономисват газ

mail18:50 | 24.11.2022прегледи 699 коментарикоментари 0


Мнозина германски компании в промишления сектор намаляват потреблението на природен газ само с незначителни ограничения на производството. Това обаче ще стане по-трудно в бъдеще, показва проучване на немският икономически институт Ifo.

Общо 59% от анкетираните компании използват природен газ в производствените си процеси. От тях 75% са спестили потреблението на газ през последните шест месеца, без това да налага ограничаване на тяхното производството.

"Този висок процент е обнадеждаващ, но разликите между отделните индустрии са значителни. Освен това изглежда, че привършва потенциалът за по-нататъшни спестявания на синьо гориво без това да доведе до спад на производството", казва Карен Пител, директор на Центъра за енергия, климат и ресурси на института Ifo.

Едва 14,1% от компаниите трябваше да намалят производството, за да използват по-малко газ, а 7,4% все още не са предприели мерки за намаляване на консумацията на газ. Броят на компаниите, които вече са намалили производството, е особено голям в печатарската индустрия (цели 40%), в производство и обработка на метали (35%) и в текстилното производство (25%). За химическите компании този процент е 17,4%, а в производството на стъкло и керамика е 14%.

Относно следващите шест месеца обаче, само 38,8% от компаниите казват, че ще могат да намалят допълнително консумацията на газ, като същевременно поддържат същото производствено ниво.

В крайна сметка 41,4% от германските индустриални компании казват, че единственият начин те да спестят повече природен газ е, ако едновременно с това намалят производството. В индустрията за стъкло и керамика този процент е 69%, във фармацевтичната индустрия е 67%, а в химическата промишленост е 57%.

В същото време 12,3% от всички индустриални компании дори заявяват, че за да се намали допълнително консумацията на газ, сега ще е необходимо те да спрат напълно производството. Това важи особено за хранителното и животновъдното производство (27%), печатарските компании (24%) и производители на метални продукти (също 24%).БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg