EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германски срив: Фалитът на "Еър Берлин"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германски срив: Фалитът на "Еър Берлин"

mail08:10 | 19.08.2017прегледи 10932 коментарикоментари 0


Хенрик Бьоме

"Еър Берлин" обяви процедура по несъстоятелност. Правителството ще предостави "мостов" заем, след което започва подялбата на тортата. Дано само служителите, които нямат вина за фалита, запазят работните си места.

След като миналия петък договореният транш от 50 милиона евро на големия акционер "Етихад Еъруейс" не постъпи по сметката на "Еър Берлин", в централата на втория най-голям германски авиопревозвач биха тревога. Стана ясно, че шейховете от "Етихад Еъруейс" са затворили кранчето с парите. И това не е толкова изненадващо. Защото "Етихад Еъруейс" също има достатъчно много проблеми. Неговата стратегия да участва в закъсалите конкурентни авиокомпании се провали с гръм и трясък.

Планина от дългове

Вероятно задната мисъл на "Етихад Еъруейс" е била по този начин да прикотка конкурентите, след това да ги остави да фалират и в крайна сметка да изземе техните дестинации. Но с "Еър Берлин" и "Ал Италия", които данъкоплатците трябваше да спасяват, "Етихад Еъруейс" се сдоби с две машини за изгаряне на пари. Само "Еър Берлин" има дългове в размер на 1,2 милиарда евро. От 2011 година насам "Етихад Еъруейс" инвестира в закъсалата си дъщерна фирма над 1,5 милиарда евро. Без успех, както виждаме сега. При това шейховете още през пролетта обещаха в писмена форма да продължат участието си в германската авиокомпания още година и половина. И от това също не излезе нищо.

Всеки пасажер, който през последните месеци е летял с "Еър Берлин", сам е видял в какво състояние е авиокомпанията. Отменени полети, огромни закъснения, полети с взети под наем остарели машини. В централата на авиокомпанията има и милиони жалби за обезщетения.

"Всичко е под контрол"?

На събранието на акционерите през юни в Лондон, мениджърите на "Еър Берлин" все още излъчваха оптимизъм. А още преди това се ширеха слухове за катастрофалното положение на авиокомпанията. Говореше се за държавни гаранции. Шефовете на "Еър Берлин" успокояваха духовете на акционерите. Твърдяха, че държат всичко под контрол. "Фалит"? "Това не е тема за разговор!" И само два месеца по-късно авиокомпанията обяви процедура по несъстоятелност.

Слепи ли бяха мениджърите на "Еър Берлин", та не виждаха в какво окаяно състояние е фирмата-майка? И ето че отново идва редът на данъкоплатеца. Германското правителство обяви, че отпуска 150 милиона евро гаранции. В противен случай "Еър Берлин" би трябвало веднага да прекрати дейността си. В разгара на сезона на отпуските! Вероятно, за да спести на отпускарите този хаос, федералното правителство одобри "мостовия" заем.

При "Еър Берлин" сега си отмъщават и многото стратегически грешки от последните години. Състоянието на авиокомпанията се влошаваше с всяко ново решение и смяна на шефовете. След всяка запушена пробойна възникваха два нови проблема. И сега започва подялбата на тортата. "Луфтханза", която вече придоби от "Еър Берлин" 38 машини заедно с персонала, сега ще се оглежда за остатъците, с които би могла да подсили собствената си нискотарифна авиокомпания "Ойроуйнгс". Остава да се надяваме, че повечето от 8500-те служители на "Еър Берлин", които нямат никаква вина за фирмената катастрофа, ще запазят работните си места. Само тогава 150-те милиона държавни гаранции бих имали смисъл./източник: Дойче Веле

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg