EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Германски & шведски банки активни в офшорни зони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германски & шведски банки активни в офшорни зони

mail09:05 | 07.04.2016прегледи 1106 коментарикоментари 0


Германците са инвестирали „дяволски много пари” в офшорни компании. Това пише германският всекидневник „Зюддойче Цайтунг”, който разкри, че 28 германски банки са ползвали консултантските услуги на „Мосак Фонсека”. Повечето от германците в изтеклите документи не са непременно известни лица и варират от благородници, дами от висшето общество, носители на награди за общественополезна дейност, висши мениджъри и търговци на недвижими имоти до съдържатели на публични домове. При пряко отправени запитвания, някои от уличените са заявили, че офшорните им холдинги са законни. Една от компаниите „Валпер Холднгс” най-вероятно е използвана от ръководителя на „Формула 1” Бърни Екълстоун за разплащане с изпълнителният директор на баварската държавна банка „LB” Герхард Грибковски. Последният беше освободен под гаранция миналия месец, след като излежа присъда за данъчна измама, извършена при посредничеството му на продажбата на търговските права на „Формула 1”. Друго подобно дело, отново свързано с Екълстоун, приключи с изплащане на обезщетение на съда, за да бъде прекратено следствието. Според изданието документите от Панама съдържат името и на пилотът на „Мерцедес” Нико Розберг, който използвал „кухата” офшорка „Амбишъс груп лимитед”, за да уреди договора си с отбора по панамското данъчно законодателство. Повечето от всичките 1200 германски офшорни компании са основани около 2005 година. Тогава ЕС прие нова директива, с която задължи банките да споделят информация за притежателите на сметки и облагаемите им доходи с данъчните власти на съюза. Слабостта на директива е, че изисква банкови сметки на отделни личности, но не и на компании. Това води до буря от регистрации на компании в страни-данъчни убежища. От името на свои клиенти, банките са използвали услугите на „Мосак Фонсека”, прикривайки самоличността и адресите на истинските собственици от данъчните служби.

Шведската банка „Нордея“, която бе свързана със скорошния скандал за укриване на данъци „Панамски документи“, е обвинена, че е помагала за това на казахстански олигарх, пише The Local.
Една от най-големите банки на Скандинавския полуостров е работила с „Мосак Фонсека“, панамската компания, свързана с международния скандал за укриване на данъци. „Нордея“ е заемала пари за строителен проект в Москва, който е свързан с офшорната сметка на олигарха Серзян Зюмасьов, близък приятел на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.
От „Нордея“ съобщиха, че са помагали на клиентите си да създават компании в офшорни зони преди, но в началото на Световната икономическа криза през 2009 г. те са наложили по-стриктни правила и са изоставили тази практика.
Според финансовия експерт Якоб Кьониг е „срамота парите, депозирани от обикновените клиенти на банката, да са били използвани за финансиране на корупция“.
Шведският финансов регулатор съобщи, че ще започне незабавно разследване на задграничните авоари на банката.
Швеция се слави за страна с едни от най-големите данъчни ставки за юридически и физически лица, които могат да достигнат до 50%. Около 400 шведски поданици са работили с „Мосак Фонсека“, която е помагала на редица световни лидери и известни лица да използват офшорни компании.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1174