EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германската икономика се раздвижи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германската икономика се раздвижи

mail17:05 | 16.05.2016прегледи 849 коментарикоментари 0


Икономическият растеж на Германия се ускори през първото тримесечие по-силно от очакваното, надвишавайки повече от два пъти непретенциознния растеж, отчетен в края на 2015 година. По-високите държавни и потребителски разходи, както и нарастващите инвестиции в строителството и в средствата за производство, компенсират негативното влияние от слабата международна търговия, показват предварителни данни на немската статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на Германия нарасна през периода януари - март на тримесечна база с 0,7% след слаб растеж с 0,3% в края на миналата година.

На календарно коригирана база БВП на Германия нарасна през първото тримесечие с 1,6% спрямо година по-рано, следвайки повишение с 1,3% през четвъртото тримесечие на 2015 година и прогноза за повишение с 1,5 на сто.

В същото време немската икономика нарасна на некоригирана база с 1,3% при очаквания за повишение с 1,2% след растеж с 2,1% в края на предходната година.

Индикаторът на БВП е важен за перспективите пред цялостното функциониране на националната икономика, заедно с индексите на потребителските цени и нивото на безработица. Той определя стойността на всичките стоки и услуги, произведени от икономиката, докато основната формула за изчисляване на БВП представлява обобщена картина на потребителските разходи, инвестициите в индустрия, държавните разходи и нетния международен търговски баланс (излишъка на експорта над вноса).

Ускоряването на немския растеж в началото на годината контрастира със забавянето в САЩ и Великобритания, като данните предполагат, че Германия ще се окаже най-добре представящата се сред всички седем индустриално развити икономики, освен ако все още непубликуваните данни за Япония и Канада не бъдат прекалено изненадващи в позитивен аспект.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876