EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германската икономика възобнови растежа си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германската икономика възобнови растежа си

mail14:08 | 21.07.2023прегледи 937 коментарикоментари 0


Икономиката на Германия вероятно е възобновила растежа си през пролетта, слагайки край на кратката техническа рецесия, в която навлезе през зимните месеци. Тази прогноза е очертана в доклад на германската централна банка "Бундесбанк" (Bundesbank), публикуван днес и цитиран от ДПА. 

Частното потребление, което бързо се свиваше, се е стабилизирало, отчита институцията. 

Трудовият пазар остава в добра форма, със силен растеж на заплатите, докато нарастването на цените е било по-умерено. Компаниите от сектора на услугите вероятно са били най-облагодетелствани от подобрените условия в тримесечието между април и юни. 

През зимата германската икономика навлезе в техническа рецесия с две последователни тримесечия на спад - между октомври 2022 г. и март 2023 година. Повечето експерти посочват отрицателната динамика като причина за високата инфлация, която подтиска потребителските разходи и намалява търсенето на германски промишлени стоки в чужбина. 

"Бундесбанк" обаче предупреждава, че мрачните нагласи на бизнеса може би указват, че икономическото възстановяване през останалата част от годината ще е по-нерешително през останалата част от годината. 

Централната банка прогнозира леко свиване на германската икономика за текущата година като цяло - с 0,3 на сто, но очаква възобновяване на растежа през последващите две години. 

По-положителни са очакванията, че затрудненията с веригите за доставки, които от известно време са сериозно затруднения за бизнеса, ще продължат да отслабват./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg