EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германската енергетика е в колапс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германската енергетика е в колапс

mail10:00 | 27.08.2013прегледи 860 коментарикоментари 0


Германската енергетика е изпаднала в най-тежката от десетилетия криза. Причината е в субсидираната възобновяема енергетика, се казва в обширен анализ на "Дойче Веле".
Само до преди две години и половина в германската електроенергетика цареше тишина. Четири компании - Е.ОН, Ер Ве Е, Ватенфал и EnBW - контролираха 80% от пазара. Тяхната власт беше толкова голяма, че ръководителят на Федералното ведомство за картелите Андреас Мунд публично се опасяваше, дали тези гиганти няма да се опита изкуствено да завишат цените на електричеството, затваряйки някои електростанции.
Вятърът и слънцето изместват природния газ и въглищата
Всичко това е минало. Сега лидерите на германския енергиен пазар се обезпокоени от това, как въобще да продадат електричеството, което са произвели на своите централи, работещи на газ, въглища и ядрено гориво. Сриналото се търсене е резултат от ускорилото се рязко през последните няколко години развитие на вятърната и слънчева енергетика. Според закона за възобновяемата енергия (EEG), "зеленият" ток има предимство в германските енергийни мрежи. Колкото повече е той, толкова по-малко търсена е продукцията на традиционните електростанции.

Тъй като въглищата са изключително евтини на международния пазар, а периодичното спиране на атомните станции е трудно и опасно от техническа гледна точка, най-често губещи се оказват генериращите мощности, работещи с природен газ. По-конкретно, със скъп руски газ, чийто големи вносители са традиционно и Е.ОН, и Ер Ве Е.
Това не е всичко. В Германия не само намаля търсенето на електричество, произведено от изкопаеми източници, но също така се понижиха и цените на едро на енергийните борси. Днес мегават час струва с около 40% по-евтино, отколкото преди катастрофата случила се на японската АЕЦ "Фукушима 1" през пролетта на 2011. Едновременно с това бързо растат цените на дребно на тока. Това парадоксално явление е предизвикано от действието на закона EEG, който възлага на потребителите тежестта от субсидирането на възобновяемата енергетика.
"Най-тежката от десетилетия криза"
"Отрасълът преживява най-тежката от много десетилетия криза", заявява финансовите директор на Ер Ве Е Бернхард Гюнтер, имайки предвид, естествено, традиционните производители на ток. През първото полугодие на 2013 операционната печалба на класическите електростанции на компанията /тя разполага също така и със свои вятърни паркове/ се е съкратила почти с две трети.
"Много наши електростанции работят в момента на загуба", констатира Бернхард Гюнтер. В тази ситуация Ер Ве Е не вижда друг изход и ще закрие няколко централи наведнъж в Германия и Холандия с обща мощност 3100 мегавата. Това е съпоставимо с мощността на три големи ядрени блока.
Закриването на "нерентабилни" електростанции планира и лидерът на германския енергиен пазар Е.ОН. Изпълнителният директор на компанията Йоханес Тайсен се оплаква от най-ниските от 2005 цени на тока на едро и в писмо предупреди акционерите, че "през следващите години не предвижда никакво подобряване на ситуацията".
Уволнение на служители, разпродажба на активи
Наистина ли нещата са толкова зле? Или може би в навечерието на парламентарните избори енергийните гиганти подготвят почвата за необходимите, от тяхна гледна точка, промени в закона на EEG и в системата за субсидиране на възобновяемата енергетика? "Не, страданията на енергийните концерни не са преиграване. Те отчаяно се борят, за да не потънат", категоричен е Томас Дезер, портфейлен мениджър в компанията "Юнион Инвестмънт", управляваща инвестиционни фондове.
За сериозността на ситуацията говори намерението на енергийните компании да уволнят почти 10% от своите служители. Освен това на Ер Ве Е й се наложи да продаде работещата в много страни своя дъщерна петролодобивна компания RWE Dea, макар да беше добре този актив да бъде запазен, подчерта пред "Дойче Веле" Томас Дезер.

При днешните цени на едро енергийните компании "не могат да работят на печалба", смята и професорът от Университета Дийсбург-Есен Кристоф Вебер. Нещо повече, в близко бъдеще няма да има никакво подобряване на положението - по-скоро то ще се влошава.
Проблемът е в това, че доставчиците на ток продават напред основната част от своята продукция. С други думи, в момента те все още реализират договорите от предишните години, сключени при по-високите цени. "Но този своеобразен резерв от година на година се стопява. Рано или късно кризата ще ни връхлети с цялата си мощ. Затова сега трябва да й се противопоставим с всички сили", написа в средата на август в писмо до акционерите на Ер Ве Е ръководителят на компанията Петер Териум.

"На дефицит, а излишък на генериращи мощности"

Изваждането от експлоатация на нерентабилните електростанции е една от назрелите контрамерки. До неотдавна обявяването на подобни намерения щеше да шокира германската общественост и бизнес. Нали след като правителствата на Ангела Меркел през 2011 взе решение да се откаже от ядрената енергетика до 2022 под впечатлението от катастрофата във Фукушима, съществуваше мнението, че Германия неизбежно ще се сблъска с острия дефицит на електроенергия. Но днес изявленията за закриването на електростанции се възприемат не като заплаха, а по-скоро като признак за слабостта на енергийните гиганти.
"Въпреки широко разпространените страхове, Германия не изпитва дефицит на генериращи мощности. Точно обратното, ние имаме излишни мощности", заявява професор Кристоф Вебер. Затова той смята, че закриването на остарелите и малко ефективни централи на въглища и природен газ е напълно оправдано.
Според учения това не заплашва енергийното снабдяване на цялата страна. Но в някои региони, по-конкретно индустриално развитият юг на Германия ще възникнат проблеми, предупреждава той. Федералната агенция за електроразпределителните мрежи вече даде да се разбере, че в тези региони няма да разреши на енергийните компании да отключат своите електростанции.
Експертът по енергетика от Федералния център за защита правата на потребителите (vzbv) Холгер Кравинкел се надява, че алтернатива ще се появи в близко бъдеще. Той твърди, че бизнес моделът на гиганти от типа на Е.ОН и Ер Ве Е в епохата на възобновяемите източници и децентрализацията на енергетиката се е изчерпал.

Настъпва ли краят на епохата на електроенергийните гиганти?
"Времето на големите електроенергийни концерни е отминало", смята Кравинкел. Той призовава да не се обръща внимание на техните настоящи оплаквания.
Самите концерни оценяват своите перспективи по друг начин. Те са убедени, че ще преодолеят кризата, но залагат на различни стратегии за бъдещото си развитие.
Компанията Е.ОН усилени инвестира в електроенергетиката на растящите пазари - Бразилия, Русия и Турция. В случай на успех това ще й донесе високи печалби. Но динамиката на икономическо развитие на тези страни може да се понижи, техните валути могат да девалвират, а делови партньори, както се случи неотдавна с бразилския милиардер Айке Батиста, могат да се сблъскат с финансови проблеми.
Ер Ве Е, точно обратното, реши да се концентрира върху Германия и съседните й страни. Това ще донесе по-ниски доходи, но е по-малко рискованият вариант, позволяващ по-надеждно да се прогнозират бъдещите парични потоци. В същото време и Е.ОН, и Ер Ве Е инвестират във възобновяема енергетика - преди всичко в големи морски вятърни паркове.
Според портфейлния мениджър Томас Дезер двете концепции имат право на съществувание. "При малко повече късмет и двете в крайна сметка могат да се окажат печеливши", коментира той.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972