EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия:Ръст на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия:Ръст на инфлацията

mail11:31 | 16.03.2017прегледи 708 коментарикоментари 0


В Германия годишната потребителска инфлация се ускори и през февруари.  Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през февруари с 0,6% спрямо януари, когато се понижи с 0,6%, показват окончателни данни на немската статистика Destatis.

На годишна база инфлацията нарасна с 2,2% след повишение с 1,9% месец по-рано, като това представлява увеличаване на потребителските цени за десети пореден месец и най-солиден техен ръст от август 2012 година насам.

Окончателните данни на немската статистика съвпадат с очакванията на финансовите пазари и с предварителната оценка на Destatis.

Енергийните цени продължават да оказват съществен принос за високото ниво на инфлацията, като през февруари те скочиха със 7,2% на годишна база след повишение с 5,9% през януари. Цените на хранителните стоки пък нараснаха с 4,4% благодарения на рязко поскъпване на свежите зеленчуци, тези на потребителските стоки - с 3,2%, а цените в сектора на услугите се повишиха с 1,3 на сто.

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната се подобри през март, но по-слабо от очакваното, отразявайки отчасти несигурностите около икономическите перспективи и тези, свързани с предстоящите важни избори във Франция, Германия и Холандия, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания ZEW.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg