EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия:Ръст в продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия:Ръст в продажбите на дребно

mail14:32 | 06.07.2017прегледи 5065 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Германия отбелязаха по-добър от очакваното отскок през май, показват данни на немската официална статистика Destatis, които вероятно ще подкрепят очакванията, че частното потребление ще продължава да оказва важна подкрепа за растежа на водещата европейска икономика и през второто тримесечие на годината.

Продажбите на дребно нараснаха през май с 0,5% на месечна база след тяхно понижение с 0,2% през април, възстановявайки тенденцията на растеж, която беше в сила от февруари насам. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен растеж с 0,3 на сто.

В същото време продажбите на дребно (отчитайки инфлацията) се повишиха на годишна база с цели 4,8% (спрямо май 2016-а година), надвишавайки почти двукратно осреднената прогноза за повишение с 2,5% и след спад с 0,4% месец по-рано (възходяща ревизия от предишна оценка на Destatis за понижение с 0,9%). Това представлява най-солидно нарастване на търговията на дребно от април 2016-а година насам, но трябва да се има предвид, че работните дни през май 2017-а година бяха 25, докато тези точно преди година - 24.

Реалният оборот в търговията на дребно през първите пет месеца на настоящата година се повиши с 1,7% спрямо същия период на 2017-а година, докато номиналният оборът нарасна с 3,5 на сто.

От много години насам икономиката на Германия беше задвижвана най-вече от немския износ, но през миналата година именно частното потребление се оказа ключов двигател за растежа, като се очаква то да продължава да играе важна роля и през настоящата година въпреки традиционно пестеливите разходи на германците. Подкрепа за доброто потребление оказват както здравия трудов пазар в Германия, така и рекордно ниските лихвени ставки.

Трябва да се има предвид оповестено вчера проучване на института GfK, което отчете нарастване на немските потребителски нагласи през юли до 16-годишен връх. Това предполага, че подемът в продажбите на дребно ще остане в сила и през следващите месеци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg