EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия:Кой спечели тв диспута?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия:Кой спечели тв диспута?

mail12:37 | 02.09.2013прегледи 649 коментарикоментари 0


Канцлерката Ангела Меркел се показа "уверена", съперникът й Пеер Щайнбрюк - стабилен. Три седмици преди германските парламентарни избори единственият им телевизионен дебат завърши наравно. Това е резултатът според проучвания на общественото мнение и според коментатори в Германия.
"Това беше равен мач", е оценката в сайта на германския седмичник Шпигел (Der Spiegel). А според проучвания на общественото мнение на института Forsa 44% от германците смятат, че Меркел е спечелила дуела, а 43% от тях видяха победа за социалдемократа Пеер Щайнбрюк.
Според друго проучване, проведено от Инфратест (Infratest dimap) за телевизия ARD, 49% дават победата на Щайнбрюк, срещу 44% за Меркел.
"Канцлерката и съперникът й, както можеше да се очаква, оцеляха след дуела, и никой не се стана за смях", твърди на сайта си лявоцентристкият ежедневник Зюддойче цайтунг (Süddeutsche Zeitung). Но имайте предвид: "победата и поражението често са въпрос на интерпретации", освен за Щайнбрюк, който изостава в социологическите проучвания, и за когото "всичко, което не е явна победа е поражение".
"Канцлерката и кандидатът - дуел между равни (...) Щайнбрюк воюва, Меркел остана предпазлива", пише от своя страна консервативният всекидневник Велт (Die Welt).
Кандидатът от Германската социалдемократическа партия Щайнбрюк получи правото първи да се обърне към зрителите.
Канцлерката Меркел подчерта, че по време на управлението на "черно-жълтата коалиция" (блокът ХДС/ХСС и Свободната демократическа партия), жизненото равнище в Германия се е повишило.
Днешното правителство "няма ясна линия, ясен курс" в политиката, обяви Щайнбрюк. Той посочи недостатъците в политиката в областта на образованието и пазара на труда.
"Германия е двигател на растежа и модел на стабилността" в Европа, възрази Меркел, като отбеляза, че по време на управлението на коалицията много жители на Федерална република Германия са започнали да живеят още по-добре отпреди четири години, безработицата е паднала до рекордно ниско равнище. Меркел отбеляза, че през 2015 година Германия ще бъде в състояние да приключи с бюджетния дефицит и да премине на плюс.
Победителите на вечерта, според електронното издание на таблоида Билд (Bild), са Рааб - бивш кандидат за Евровизия и яката на Меркел.
Щефан Рааб (Stefan Raab) бе един от четиримата домакини на политическото шоу, а яката на канцлерката бе в националните цветове - черно, червено и златно. Тя пък (яката) предизвика мощна реакция в Туитър.
Меркел, която на 59 години е с надеждата за нов срок от четири години след изборите от 22 септември, защитава рекорд. Шейсет и шест годишният Щайнбрюк, който бе неин финансов министър в "голямата коалиция" от 2005-2009 г., се застъпи за социален напредък.
"Познавате ме (...) Имахме четири добри години в Германия", каза Меркел, като обеща да продължи да се ангажира с просперитета на най-голямата икономика в еврозоната, "двигател на растежа и модел на стабилност".
"Днес ние се нуждаем от засилване, ние тъпчем на едно място", подхвърли й Щайнбрюк. Той отново призова за по-голяма социална справедливост, включително за минимална заплата от 8,50 евро на час в страната, която не го прави.
Той препотвърди, че ако стане канцлер, плановете за помощ към задлъжнелите южни страни, ще се свържат с мерки за растеж. Но Меркел му благодари иронично, като го захапа със злоба за това, че е "добър европеец", сравнявайки пътищата на социалдемократическата партия с плановете на консервативно-либералното й мнозинство. Меркел повтори от своя страна, че не трябва да "се изпуска парата на реформите", потвърждавайки така, че Гърция е приета в еврозоната, без да отговаря на критериите – от германско правителство, което беше съставено от социалдемократи и "зелени".
За кризата в Сирия и двамата потвърдиха несъгласието си с военната интервенция в Германия, отговаряйки на тежненията на общество, изцяло враждебно към всяка форма на участие в чужбина от времето на падането на Третия райх, пише АФП.
От гледна точка на популярност, почти 30 пункта разделят Щайнбрюк от канцлерката в социологическите проучвания. Откакто обяви кандидатурата си за канцлер в края на септември 2012 г., той дори загуби позиции срещу любимия политик на германците.
Меркел си позволи лукса да поздрави реформите на пазара на труда, направени от канцлера социалдемократ Герхард Шрьодер, наречени Програма 2010. Щайнбрюк бе принуден да прави някои корекции.
Според Инфратест, в случай на преки избори за канцлер Щайнбрюк би имал, според зрителите, добри шансове да се пребори за правителствен лидер в Германия. Преди дебатите едва 28 процента са били готови да гласуват за него, след това – 45%.
Големият процент, спечелен пред зрителите, Щайнбрюк дължи преди всичко на агресивната модел на водене на дискусията. 88 процента от германците признават, че Щайнбрюк по-често нападал своята опонентка, коментира ИТАР-ТАСС.
Избирателите очакваха повече от Меркел. На въпроса "по-добри ли бяха или по-лоши участниците в дебатите от вашите очаквания 33 % отговориха, че Меркел ги е разочаровала. Про това 60 процента от запитаните казват, че Щайнбрюк е надхвърлил очакванията им.
Според проучване на общественото мнение, публикувано в неделното издание на Билд, най- четеният ежедневник в страната, консерваторите на Меркел биха получили 39% от гласовете за изборите на 22 септември или повече от социалдемократите, заедно с техния традиционен съюзник – обединените природозащитници (23 % и 11% съответно). Либералите, младши партньор в управляващата коалиция, междувременно събират 6% от гласовете.
Преди дебата Меркел бе посрещната пред телевизионното студио в берлинския район Адлерсхоф от агитка от около 150 привърженици на ХДС. Нейният съперник бе "възнаграден" от тях с неодобрителни възгласи. Не липсваха и десетки привърженици на младежката организация на социалдемократите Jusos), които се опитаха да надвикат хората на Меркел.
Преди четири години близо 14 милиона зрители гледаха Меркел и нейният вицеканцлер и министър на външните работи - социалдемократа Франк-Валтер Щайнмайер, да си разменят любезности на тогавашния телевизионен диспут.
След дебата Щайнбрюк отиде да пие бира. /БГНЕС
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4192