EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия:е-обмен на данни при операции в брой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия:е-обмен на данни при операции в брой

mail13:24 | 02.01.2013прегледи 544 коментарикоментари 0


В Германия от 1 януари 2013 година започва електронен обмен на данни по стандартите GS1 (CashEDI) между германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) и останалите участници при операции с пари в брой, съобщи Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Системата CashEDI е много важен елемент в паричния цикъл, посочва Карл-Лудвиг Тиле, член на управителния съвет на Бундесбанк.
С помощта на стандартите GS1 всички данни, свързани с операции с пари в брой, като поръчване, авизо и други, ще могат да се предават по електронен път, с което ще се постигне автоматизация на процеса и ще повиши ефективността. Решението ще внесе повече сигурност и прозрачност и ще бъде от полза не само за банките и компаниите за транспортиране на парични пратки (cash-in-transit, CIT), но и за предприятията, които работят с пари в брой (магазини, ресторанти, казина, обществени институции и други).
Ако преди са били необходими най-малко два дни за да се потвърди, че парите са постъпили по сметката, то при новия метод това става в реално време. Чрез маркирането на всеки сак и съд с банкноти с баркод може да се направи проследяване на движението им по цялата верига от пазара през фирмата за транспортиране на парични пратки до внасянето в съответния клон на банката.
Описанието на процесите за електронния обмен на данни при работата с пари в брой - наречен CashЕDI - e направено в сътрудничество между Бундесбанк и GS1 Германия.
GS1 е водеща международна организация, която разработва и внедрява глобални стандарти и решения, с цел повишаване на ефективността и прозрачността по веригите за търсене и предлагане в различните отрасли по света.
Системата CashЕDI се базира на световно признатите стандарти GS1 за идентификация, комуникация и описание на процесите, които са се доказали във времето и допринасят за ефективното и гладко протичане на процесите в сферата на търговията, а в момента "атакуват" и "финансовия пазар". Инвестициите за всеки от участниците, работещи с пари в брой, ще са различни. С цел да се гарантира гладкото и сигурно снабдяване с пари в брой на различните потребители, много и различни системи ще трябва да се настроят към единната функционалност на CashEDI. През 2012 година различни спестовни каси, банки и транспортни фирми за парични пратки са обучени за работа с CashEDI. Въвеждането на електронния обмен на данни изисква време и не бива да се подценява. От 2013 година над 2 000 кредитни институции ще преминат към използване на CashEDI за операциите с пари в брой, което предполага пренастройване на използваните системи.

Първото необходимо условие за включване в електронния обмен на данни е получаването на Глобален номер на локация (GLN). Саковете и съдовете с банкноти ще бъдат идентифицирани еднозначно с номер на логистичната единица SSCC. Електронните известия за авизо, потвърждение за получаване и финализиране повишават сигурността и правят възможно проследяването на целия процес.
В момента в България електронният обмен на данни по световно признатите стандарти GS1 се използва единствено между търговските вериги и техните доставчици. Стандартите успешно могат да се използват при изграждане на информационни системи в публичния сектор, здравеопазването и в банковия сегмент, доколкото стандартите позволяват хармонизиран подход без ограничение от бранша.
Българската Търговско-промишлена палата е официален представител на България в Международната нестопанска асоциация GS1 от края на 1991 година. Дейността на Националната организация GS1 се осъществява от Съвет GS1 България, който е към БТПП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg