EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия:Бизнесът не иска бежанци вече

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия:Бизнесът не иска бежанци вече

mail11:08 | 12.08.2016прегледи 848 коментарикоментари 0


Най-добрите мениджъри и икономисти от германския бизнес елит не се притесниха от преминаващия бежански поток през страната. Тъкмо обратното - според тях хората, потърсили убежище във Федерална Република Германия, можеха да решат проблемите на страната. Те трябваше да се превърнат в работниците, които да поддържат германското икономическо чудо през следващите години. А младите бежанци можеха да бъдат отговорът на демографската криза, която заплашва Германия - макар и по друг начин. Но сега, когато се появиха опасения от провал на сделката за бежанците между Брюксел и Анкара, същите тези икономисти изразиха ужас. Това поне показа проучване, извършено от глобалната фирма „Роланд Бергер Стратегическо Консултантство“ и националния ежедневник Die Welt.
Внушителните 75 % от анкетираните са на мнение, че втора бежанска вълна аналогична по мащаб с тази от предходната година ще претовари икономически страната. Оказва се, че големият брой бежанци съвсем не означава краткосрочна и средносрочна помощ за германския пазар на труда. "Трудностите с търсещите убежище от първия наплив са очевидни", признава Аксел Плюнеке от Института за германската икономика, образование, имиграция и иновации в Кьолн.
Последните данни показват, че около половината от интегрираните към пазара на труда бежанци се занимават с помощни дейности. Наблюдаваният през последните години ръст на пазара на труда обаче ще бъде ограничен във времето, така че справянето с по-голям брой бежанци ще бъде предизвикателство. "Интегрирането на следваща група вероятно ще бъде много по-трудно", обобщава Плюнеке.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg