EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия:безработица и инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия:безработица и инфлация

mail18:35 | 03.07.2023прегледи 618 коментарикоментари 0


Безработицата в Германия нарасна повече от очакваното през юни, което показва, че трудните икономически условия оказват влияние върху пазара на труда, предаде Ройтерс, позовавайки се на правителствени данни

Федералната служба по труда на страната съобщи, че броят на хората без работа се е увеличил с 28 000 след сезонни корекции до 2,61 милиона през шестия месец на 2023 година.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха безработните да се увеличат с 13 000.

"По-трудните икономически условия сега се усещат и на пазара на труда", каза ръководителката на бюрото по труда Андреа Налес. "Безработицата се увеличава и растежът на заетостта губи скорост“, допълни тя. 

Сезонно изгладеното ниво на безработица се повиши до 5,7 на сто през текущия месец спрямо 5,6 процента през май.

Броят на безработните е със 192 000 по-висок, отколкото през юни 2022 г. Дори и без да се вземат предвид украинските бежанци, безработицата би се увеличила на годишна база, посочва бюрото по труда.

През юни в най-голямата европейска икономика имаше 769 000 отворени работни позиции или със 108 000 по-малко от преди година. 

Икономистите прогнозират, че броят на безработните ще се повиши леко през 2023 г., но нивото на безработицата ще остане като цяло непроменено спрямо предходната година.

Междувременно от статистическата служба на страната "Дестатис" (Destatis) обявиха, че продажбите на дребно през май са се увеличили с 0,4 на сто на месечна база в реално изражение. По този начин данните изненадаха анализаторите, които очакваха показателят да остане без промяна спрямо април

В сравнение с май 2022 г. продажбите са намалели с 3,6 на сто в реално изражение.

Вълната от ценови повишения в Германия бавно ще отшуми през идните няколко месеца, сочат данните от най-новото проучване на мюнхенския икономически институт "Ифо" (ifo).

Индексът на ценовите очаквания на "Ифо" пада до 16,3 пункта през юни спрямо 19,1 пункта през май.

При търговията на дребно с храни и напитки съответният индекс, регистриращ нагласите за увеличения на цените, рязко намалява: от 61,4 пункта през май до 45,6 пункта през юни. Очаква се темпът на нарастване на цените в този пазарен сегмент постепенно да намалее.

"Като цяло обаче потребителската инфлация ще спадне много бавно, тъй като за много доставчици на услуги очакванията за цените намаляват бавно. Например, те са намалели в хотелиерството - от 34,2 пункта през май до 32,9 пункта през юни, както и при услугите, предоставяни от туристически агенции - съответно от 46,5 пункта до 45,5 пункта", коментира данните Тимо Волмерсхойзер, ръководител на икономическите изследвания на института.

В търговията като цяло по-малко германски компании планират да повишат цените си през юни, като индексът, отчитащ тези настроения, пада от 18,6 пункта до 14,2 пункта.  

Подиндексът на ценовите очаквания по отношение на потребителската електроника се срина от 24,1 пункта през май до -1,5 пункта през юни, което предполага, че цените ще спадат.

През юни, отнесено към май, по-малко склонни да планират вдигане на цените си са германските промишлени производители. Индексът, регистриращ тези настроения, е спаднал до 6,1 пункта от 7,7 пункта през май. Някои индустрии дори показват признаци на значително намаление на цените. "Въпреки това, ще мине известно време, преди това да достигне до потребителите", казва Волмерсхойзер.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037