EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия:50 млрд.евро за бежанци & ръст на сивия сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия:50 млрд.евро за бежанци & ръст на сивия сектор

mail06:35 | 02.02.2016прегледи 1491 коментарикоментари 0


За периода 2016-2017 година настаняването, грижите и интеграцията на мигрантите, включително езиковите курсове, ще струват на Германия 50 милиарда евро, показва  изследване, проведено от кьолнския Институт за германска икономика (IW). По данни на IW само през тази година за посочените цели ще трябва да се изхарчат 22 милиарда евро. Тази сума е изчислена при условие, че в Германия бъдат настанени 1,5 милиона мигранти. Ако тяхното количество се увеличи до 2,2 милиона, то през следващата година разходите ще нараснат до 27,6 милиарда евро. За 1,5 млн. мигранти тази година са необходими 22 млрд. евро. За 1,5 млн. мигранти тази година са необходими 22 млрд. евро. Германия е четвърта икономическа сила в света с БВП от $3,820 трлн.

Според американския геополитик Джордж Фридман Европа се намира в състояние на институционална дезинтеграция. Като страни във възход той сочи Полша и Турция, а като такива в залез - Русия и Германия.  

Може ли германската икономика да се справи с огромните разходи, които й предстоят, свързани с бежанци и мигранти?

Все повече бежанци се ориентират към сивия сектор на икономиката. Тъй като трудно намират другаде работа, много кандидати за убежище се вливат в сивата икономика, алармират експертите.  Какво ще се случи на трудовия пазар с тези 1 милион бежанци? Този въпрос отдавна занимава експертите, но задоволителен отговор засега няма, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).  Голяма част от бежанците и мигрантите в Германия припечелват по нещо на черния пазар. Пред вестник "Велт ам Зонтаг", цитиран от Дойче Веле, професорът по икономика от университета в Линц Фридрих Шнайдер твърди, че около 400 хиляди от тях биха работили в сивия сектор, ако им се удаде такава възможност. Това прави всеки втори от хората, пристигнали само през миналата година в Германия. Възможности за това предлагат най-вече големите строителни обекти, частните домакинства, по-големите кухни и охранителният сектор.

Въвеждането в Германия от началото на 2015 година на минимално заплащане от 8,50 евро на час е увеличило сивия сектор на икономиката с 1, 5 милиарда евро, сочат данните на Института за приложни икономически изследвания в Тюбинген. А притокът на толкова много бежанци и мигранти кара черния пазар също да се разраства, добавят експертите. "За разлика от другите черноработници, бежанците са готови да работят и за 5 евро на час или дори за по-малко", казва професорът.

Проучване на Агенцията по труда показва, че много от бежанците, получили убежище, предпочитат да изпълняват неквалифициран труд за около 1500 евро месечно, вместо да изкарат курсове за повишаване на трудовата си квалификация. А това също допринася за засилване на конкуренцията в най-нископлатения сектор. Германската икономика печели от това, че бежанците работят на черно. "При всички положения това е по-добре, отколкото да седят безцелно в приютите и приемните лагери", посочва Фридрих Шнайдер. Защото 80 процента от тези хора бързо след това харчат припечелените пари, например за дебели зимни дрехи. По този начин работещите на черно бежанци и мигранти смазват колелата на германската икономика.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg