EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия ще подпише СЕТА, съдът позволи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия ще подпише СЕТА, съдът позволи

mail12:39 | 14.10.2016прегледи 1146 коментарикоментари 0


Германският конституционен съд отхвърли в четвъртък спешни жалби, насочени към спиране на търговското споразумение на ЕС с Канада. Базираният в Карлсруе съд изслужа най-големия в неговата история граждански иск на около 200 хиляди ищци, настояващи в последните минути за разпореждане, имащо за цел да спре търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), преди то да влезе в сила.

Съдът също така изслуша и конституционното възражение по този въпрос от страна на радикалната немска левица Die Linke, която е опозиционна партия в парламента на Германия.

Жалбите имаха за цел да принудят правителството на Германия да промени своя курс и да гласува през следващата седмица в Брюксел против сделката. С това гласуване ще бъде дадено официалното начало на процеса по ратификация на търговското споразумение с Канада, което ще включва всички парламенти на страните - членки на ЕС и може да продължи с години. Части от сделката ще започнат да влизат в сила преди процеса на одобрение да бъде окончателно приключен.

Така съдът даде възможност на правителството да подпише споразумението.

Споразумението за свободна търговия с Канада е най-амбициозният търговски пакт на ЕС до момента и веднага след влизането му в сила ще отпаднат тарифите за 98 процента от търгуваните стоки. То включва също разпоредби в областта на регулаторното сътрудничество, морските товарни превози, устойчивото развитие и достъпа до държавни поръчки. 

Противниците му обаче се опасяват, че то ще нанесе вреди на работещите в Европа, както и ще постави под заплаха опазването на околната среда.

Споразумението ще бъде подписано на срещата на върха в Брюксел на 27 октомври.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146