EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия ще забави СЕТА

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия ще забави СЕТА

mail11:15 | 01.07.2016прегледи 717 коментарикоментари 0


Канцлерът Ангела Меркел заяви, че парламентът на Германия трябва да се произнесе по споразумението за свободна търговия на ЕС с Канада, което изправя германския лидер срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Лидерите на Канада и Европа формално приключиха сделката, известна като Всеобхватно търговско-икономическо споразумение между Канада и ЕС (CETA), още през 2014 година, но прилагането му беше отложено заради възражения в последната минута в Европа относно разпоредбите за система за защита на инвестициите, която ще помогне за защита на компаниите от намеса на правителствата.
Системата е ключова за подобното, но далеч по-амбициозно споразумение, което в момента се подготвя между Европейския съюз и Съединените щати, и предизвика ожесточени критики, особено в Германия, където стотици хиляди хора протестираха през октомври и срещу двете спогодби.
„Това е силно политическо споразумение, което беше широко обсъждано“, каза Меркел и допълни, че „на бундестага е позволено да участва в хода на национални решения“.
Въпреки всичко Юнкер каза в сряда, че сделката може да бъде одобрена от ЕС без одобрението на националните парламенти.
„ЕК стигна до заключението, че това не е „смесено споразумение“, каза Юнкер. На жаргона на ЕС, смесено споразумение означава, че то изисква както одобрението на Европейския парламент, така и на националните законодателни органи.
Министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел отправи унищожителна критика по повод изказването на Юнкер, казвайки пред ежедневника Tagesspiegel, че коментарът на председателя на ЕК е „невероятно глупав“.
През май 28-те страни-членки на ЕС настояха Всеобхватното търговско-икономическо споразумение между Канада и ЕС (CETA) да влезе в сила единствено след като националните парламенти дадат своето одобрение за документа.
Споразумението беше предвидено да бъде подписано в края на октомври, по време на среща в Брюксел с канадския премиер Джъстин Трюдо, и да бъде изпълнено през 2017 г.
ЕС се нарежда втори, след Съединените щати, сред търговските партньори на Канада, докато Канада се класира едва на 21 място по важност сред търговските партньори на ЕС./агенция Фокус

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg