EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия удължава живота на атомните си централи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия удължава живота на атомните си централи

mail09:40 | 07.09.2010прегледи 1386 коментарикоментари 0


Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи да удължи живота на атомните електроцентрали в Германия средно с 12 години след изтичане на настоящите им срокове на функциониране, предаде ДПА.
Цитиран от Ройтерс правителствен представител посочи, че централите ще бъдат разглеждани в две групи, като удължаването на живота им ще бъде базирано на възрастта и стандартите за сигурност. Това ще позволи по-голямо удължаване
за по-новите централи, които имат високи стандарти за сигурност.
Канцлерът Ангела Меркел от Християндемократическия съюз свика заседание с коалиционните си партньори Гидо Вестервеле от Свободната демократическа партия - Либерали, Хорст Зеехофер от баварския Християнсоциален съюз и парламентарни
лидери, за да сложи край на спора за това колко дълго трябва да продължат да работят 17-те действащи атомни електроцентрали на Германия.
Според решение на предишното правителство атомните електроцентрали трябваше да намалят постепенно производството до 2022 г. - срок, който Меркел искаше да удължи с 10-15 години до по-добро развитие на възобновяемите енергийни източници.
Споразумението, което изисква одобрението на парламента, идва след месеци спорове между политици и индустриални магнати. Темата предизвика разногласия в управляващата коалиция и настрои едни срещу други операторите на централите и
природозащитниците, около 1000 от които излязоха на протест пред сградата на канцлерството в Берлин, отбелязва Ройтерс.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел обеща, че ядрената енергетика ще бъде само преходна технология въпреки продължаването на дейността на ядрените реактори  в страната, решено късно снощи от нейното правителство, предаде Франс прес.
"Нуждаем се от ядрената енергетика и от въглищата като преходна енергия", посочи Меркел пред журналисти, уверявайки, че взима насериозно безпокойствата на германското население, по-голямата част от което е против атомните електроцентрали.
Ядрената енергетика ще бъде използвана  само докато е необходимо да се достигне ерата на възобновяемите енергии, подчерта канцлерката.
Екологични организации призоваха за голяма антиядрена демонстрация в Берлин на 18 септември.
Едва обявен, новият график за удължаване на живота на атомните електроцентрали в страната вече е застрашен да не бъде приет, тъй като горната камара на парламента (Бундесратът), където Меркел загуби мнозинството си, възнамерява да блокира
проекта или да го обжалва пред съда, ако кабинетът се опита да заобиколи Бундесрата.
Меркел заяви днес, че е оптимистично настроена за възможността да бъде заобиколен Бундесратът, където са представени германските правителства.    
По- късно на 6 септември Ангела Меркел замина за посещение в страните от Прибалтика. Световните медии отбелязват, че централни теми на разговорите ще бъдат търговията и енергетиката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg