EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия увеличи износа си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия увеличи износа си

mail13:30 | 09.05.2012прегледи 282 коментарикоментари 0


Германският износ неочаквано се е повишил през март, засилвайки надеждите, че възстановяването на световната икономика продължава. Това сочат публикувани днес данни, цитирани от ДПА.
Федералната статистическа служба съобщи, че износът от най-голямата европейска икономика се е увеличил с 0,9%, отчитайки трети месечен растеж. През февруари показателят нарасна с 1,5%. Анализаторите прогнозираха спад от 0,5% на износа от Германия, която е и вторият по големина износител в света след Китай.
Оповестените данни сочат също, че вносът в Германия се е повишил с 1,2% през март, като съживяването на нейната икономика е допринесло за укрепване и на затруднени икономики в други части на еврозоната.
Статистическата служба посочи, че увеличението е издигнало общата стойност на износа с отчитане на сезонните фактори до рекордното равнище от 91,8 милиарда евро (119,2 милиарда долара) благодарение на силното търсене от държави извън Европа като САЩ и Китай.
През първото тримесечие на годината германският износ е нараснал с 5,8% , за страните извън Европа износът е скочил с 11,2%, допълва службата.
Вносът също е достигнал рекорден месечен максимум - 78,1 милиарда евро, нараствайки с 4,8% през първите три месеца на годината. Този резултат включва увеличение от 4,7% на вноса от страни в еврозоната, много от които се борят с рецесия, предизвикана от въведените тежки икономии като мярка срещу дълговата криза в региона. При отчитане на сезонните фактори търговският излишък на Германия е останал стабилен през март на равнище 13,7 милиарда евро спрямо преразгледаните 13,7 милиарда евро за февруари.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg