EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия търси в Балтийско море енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия търси в Балтийско море енергия

mail11:25 | 01.09.2022прегледи 700 коментарикоментари 0


Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Балтийско море може да произвежда "два пъти повече енергия от всички въглищни централи в Германия", което да помогне на страната в борбата й с климатичните промени и намаляването на енергийната зависимост от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Потенциалът на Балтийско море е огромен, заяви Бербок и допълни, че Берлин има амбицията да ускори инсталирането на нови офшорни вятърни мощности. По думите й страните около Балтийско море трябва да си сътрудничат, за да направят региона "по-устойчив и по-сигурен".

Германският външен министър изтъкна, че по оценки на ЕК вятърните централи в морето могат да произвеждат над 90 гигавата "зелено" електричество, или два пъти повече от всички въглищни централи в Германия.

Германия си е осигурила междусистемна връзка с планираната офшорна вятърна електроцентрала в датската част от Балтийско море, която ще спомогне да се намали енергийната зависимост от Русия. Това съобщи датското енергийно министерство, цитирано от Ройтерс.

Запланираният енергиен център на остров Борнхолм ще свърже до 2030 г. няколко офшорни вятърни паркове в Балтийско море с обща генерираща мощност от поне 3 гигавата, която е достатъчна, за да се осигури електроенергия за 4,5 милиона германски домакинства, обяви министерството в комюнике.

Вятърната електроцентрала ще бъде свързана с Германия посредством захранващ кабел с дължина 470 километра. Инвестициите и бъдещата печалба ще бъдат поделени по равно между Германия и Дания, се посочва в комюникето, без да се дават финансови параметри.

Миналата година двете страни започнаха да работят с по-малък трансграничен кабел, който може да свърже няколко вятърни ферми в Балтийско море. Енергийният остров Борнхолм е част от по-мащабен план на Дания да увеличи петкратно местното производство на офшорна вятърна електроенергия до 2030 г. 

По-ранните планове на страните в Северна Европа за изграждане на обща електропреносна мрежа под Северно море за свързване на бъдещи офшорни вятърни ферми се сблъскаха с финансови и регулаторни предизвикателства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg