EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Субсидии за ел. сметки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Субсидии за ел. сметки

mail07:55 | 03.11.2023прегледи 1276 коментарикоментари 0


Германското правителство одобри план за смекчаване на товара върху потребителите от високите цени на електроенергията, предаде ДПА.

Кабинетът прие днес да въведе ограничение върху цените на електроенергията със субсидии на стойност милиарди долари, които те плащат за такси за електропреносната мрежа. То одобри също така наредба за удължаване на тавана върху цените на електроенергията и газа до края на април 2024 година.

Европейската комисия все още не е одобрила мерките на Берлин. Говорител на икономическия министър Роберт Хабек заяви, че министерството води интензивни разговори с изпълнителния орган на ЕС , за да придвижи процедурата възможно най-бързо.

Досегашният таван върху цените на електроенергията и газа бе до края на декември 2023 година. Мерките могат да бъдат удължени до 30 април 2024 година с постановление на централното правителство в Берлин и одобрението на Бундестага, долната камара на парламента.

В постановлението се посочва, че ситуацията на енергийните пазари се е стабилизирала от миналата зима, но все още могат да се появят неочаквани рискове особено с оглед на войната в Украйна.

Според изчисленията на портала за сравнения "Веривокс" (Verivox) средностатистическото домакинство трудно ще се възползва от удължаването на тавана върху цените на електроенергията, тъй като ДДС-то върху газа ще се върне отново към най-високото си равнище до края на годината. 

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037