EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: Спад на износ, индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Спад на износ, индустрия

mail09:35 | 10.09.2018прегледи 633 коментарикоментари 0


През юли германското индустриално производство и износът отбелязаха изненадващи понижения, показват данни на официалната статистика Destatis, които сякаш сигнализират, че промишленият сектор на най-голямата европейска икономика започва да страда от водената от президента на САЩ Доналд Тръмп протекционистка търговска политика.

Индустриалното производство в Германия се понижи през юли с 1,1% спрямо юни, когато отбеляза спад с 0,7% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,9%, докато очакванията на финансовите пазари бяха повишение с 0,2 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството) се сви с цели 1,9%, а производството на капиталови стоки (на средствата за производство) – с 2,5 на сто. Производството на потребителски стоки пък се влоши с 0,9%, докато енергийното производство остана на нивото от предходния месец. Солиден ръст с 2,6% регистрира единствено производството в строителния сектор.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се забави рязко до 1,1% (спрямо юли 2017-а) от 2,7% през юни (възходяща ревизия от повишение с 2,5%) и осреднена прогноза за растеж от 2,6 на сто.

Въпреки по-слаби данни икономическото министерство на страната посочи, че индустриалното производство вероятно ще се възстанови в скоро време след негативното начало на третото тримесечие, дължащо се до голяма степен на "временните проблеми в регистрациите на пътнически автомобили при новия цикъл на шофиране" с оглед на т.нар. WLTP протокол за тестване на отделяните газови емисии. WLTP е съкращение от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и в превод това означава "световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни автомобили", като описва новата изпитателна процедура, според която се установяват разходът на гориво и вредните емисии на новите автомобили.

В отделно проучване Destatis отчете и изненадващо намаляване на германския износ през юли при солиден растеж на вноса, което доведе до рязко свиване на търговския излишък в началото на третото тримесечие.

Германският експорт се понижи през юли с 0,9% след слабо повишение с 0,1% месец по-рано и очаквания за растеж с 0,2 на сто. В същото време вносът нарасна с 2,8% след растеж с 1,3% през юни и прогноза за доста по-скромно повишение с 0,1 на сто. Това доведе до свиване на търговския излишък на Германия през юли на сезонно-коригирана база до 15,8 млрд. евро от 19,3 млрд. евро през юни.

На годишна база германският износ нарасна през юли със 7,6% до 111,0 млрд. евро, докато вносът се увеличи с 12,0% до 94,5 млрд. евро, като търговският излишък на некоригирана основна се сви през юли до 16,5 млрд. евро от 21,8 млрд. евро през предходния месец..

През юли експортът на Германия към останалите страни-членки на Европейския съюз се увеличи на годишна база с 8,0% до 64,5 млрд. евро, а вносът от тях нарасна с 10,9% до 53,7 млрд. евро. В същото време износът на стоки за страни извън ЕС (към трети страни) се повиши на годишна база със 7,1% до 46,5 млрд. евро, докато вносът в Германия от трети страни нарасна с 13,6%, достигайки 40,8 млрд. евро.

източник:БНР


Тагове: износ, Германия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg