EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия слага спирачки на банковия съюз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия слага спирачки на банковия съюз

mail12:00 | 15.04.2013прегледи 436 коментарикоментари 0


Финансовите министри на Европейския съюз приеха предложение, предвиждащо през следващата година да бъде учреден единен орган за банков надзор, съобщи ирландският финансов министър Майкъл Нунан, цитиран от DPA. Принципното съгласие проправя пътя към официално одобрение тази седмица.

Същевременно Германия изрази позиция, че за създаване на европейски банков съюз са необходими промени в законите на ЕС - позиция, която може да забави осъществяването на плана, целящ да укрепи европейската валута, предаде Reuters. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви след срещата на финансовите министри от ЕС в Дъблин, че Лисабонският договор трябва да бъде променен, за да могат да бъдат приети общи правила за закриване на изпаднали в затруднения банки - което е ключов елемент от банковия съюз. "Няма да бъдем в състояние да предприемаме никакви стъпки на основата на съмнителна правна база", посочи Шойбле пред журналисти. Германският финансов министър изтъкна също така, че ще бъдат необходими ясни законови промени и за единната схема в помощ на затруднени банки. Промяната на Лисабонския договор може да бъде продължителен процес и изисква съгласието на всички страни членки, в някои от които ще трябва да се организират референдуми, отбелязва Reuters. Това ще породи по-специално проблеми във Великобритания, където евроскептиците твърдят, че страната трябва да напусне съюза. Според Шойбле страната, където се намира изпадналата в затруднение банка, първа трябва да влее капитал в нея, преди да се отпусне пряка помощ от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). Шойбле изтъкна и несъгласието на Германия за създаване на съвместна схема за гарантиране на депозитите.
Австрия от своя страна се противопостави на засилващия се натиск да последва примера на Люксембург и да премахне банковата тайна, след като група страни, оглавявана от шестте най-големи европейски държави обеща да работи заедно против данъчните убежища. Австрийският министър на финансите Мария Фектер заяви на срещата в Дъблин, че страната й ще се бори за банковата тайна и че не е данъчен рай. Пред журналисти обаче тя посочи, че и отворена за разговори и преговори, като изтъкна разликата между предоставяне на информация за собственици на сметки и за движения по банкова сметка.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg