EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Слаб ръст на цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Слаб ръст на цените

mail14:01 | 21.08.2017прегледи 6258 коментарикоментари 0


Производствените цени в Германия отбелязаха през юли много слаб ръст, знак за липса на сериозен инфлационен натиск в цялата еврозона, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през юли с 0,2% спрямо юни при очаквания за запазване на нивото от предходния месец.

На годишна база растежът на производствените цени на Германия се забави до 2,3% от 2,4% през юни и осреднена прогноза на финансовите пазари за 2,2 на сто. Това представлява най-слабо повишение на цените на производител от декември 2016-а година и трайно забавяне на растежа на индекса PPI от април насам, когато той нарасна за кратко с 3,4% (най-солиден ръст от декември 2011 година насам).

Енергийните цени се повишават през юли с 1,9% спрямо година по-рано благодарение на поскъпване на цените на електрическата енергия с 4,4% и с 3,1% на петролните продукти, докато цените на природната газ се понижиха с 6,2 на сто.

В същото време производствените цени на стоки за междинно потребление, които формират около 31% от общия PPI индекс, се повишиха през юли с 3%, а тези на стоките с дълготрайна употреба и на средствата за производство с по 1,1 на сто.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) нарасна през юли на месечна база с 0,2% и с 2,5% спрямо 12 месеца по-рано, посочва Destatis.

Забавянето на растежа на производствените цени може да допринесе през следващите месеци за допълнително отслабване на инфлация във водещата европейска икономика, въпреки че според данни на Destatis от по-рано този месец, потребителската инфлация (индекса CPI) в Германия се ускори слабо през юли до тримесечен връх от 1,7%, но остава далеч под пика през февруари, когато цените за крайния потребител нараснаха с цели 2,2% (най-солиден скок на потребителските цени от август 2012 година).

В четвъртък Евростат потвърди, че потребителската инфлация в цялата еврозона нарасна за втори пореден месец през юли с едва 1,3%, отбелязвайки по този начин най-слабо повишение от началото на годината. По този начин инфлацията в еврозоната остава доста далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2%, след като пет месеца по-рано (през февруари) тя нарасна с 2,0%, достигайки най-високо ниво от януари 2013 година насам.

 

 


Тагове: цени, Германия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896