EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Силен спад на бизнес доверието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Силен спад на бизнес доверието

mail17:45 | 29.08.2019прегледи 570 коментарикоментари 0


Бизнес доверието в Германия се влошава до най-ниското си ниво за последните седем години през август, съобщава "Блумбърг". Индексът на бизнес климата на института Ifo, се понижи до 94.3 пункта през август, отбелязвайки пети пореден месечен спад.

Наскоро стана ясно, че германският БВП се е свил с 0.1% през второто тримесечие на 2019 г. Това представлява първо свиване на германската икономики от третото тримесечие на 2018 година, когато беше отчетено понижение на БВП с 0.2 на сто.

В нов месечен доклад Бундесбанк посочи, че икономиката на Германия може да се свие през текущото тримесечие (юли-септември). Има страхове, че производителите се справят трудно, дърпайки и останалата икономика надолу.

"Не се вижда лъч светлина за нито една от ключовите индустрии на Германия“, коментира Клеменс Фюст, президент на Ifo. "Развитието на външната търговия забави икономическия растеж в Германия, като износът отбеляза по-силен спад през второто тримесечие, отколкото вноса. Положителен принос за растежа дойде от вътрешното търсене, тъй като потреблението на домакинствата, правителствените разходи и брутното формиране на основен капитал се увеличиха през последното тримесечие", отбеляза федералната статистическата служба.

На сезонно-некоригирана годишна база БВП на Германия остана на нивото от първото тримесечие (нулев растеж), след повишение с 0.6% през първото тримесечие, докато на сезонно-коригирана база (отчитайки работните дни) икономическият растеж се забави до 0.4% от 0.7% в началото на годината.

"Търговските конфликти, глобалната несигурност и намиращият се в затруднение автомобилен сектор най-накрая поставиха на колене германската икономика. По-конкретно, увеличената несигурност, а не директните ефекти от търговските конфликти, доведоха до влошаване на нагласите и следователно на икономическата активност", коментира Карстен Бжески, главен икономист на ING за Германия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg