EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия се пробуди в средата лятото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия се пробуди в средата лятото

mail14:00 | 20.08.2010прегледи 807 коментарикоментари 0


Бисер Манолов

Това лято е горещо на всички фронтове. Непредсказуемите проявления на природните сили сякаш изцяло се прехвърлиха и върху глобалната икономика.
Грешните прогнози на макроикономистите вече не са изключение, а правило. Само в рамките на изминалата седмица публикуваните индикатори за състоянието на американската и германската икономика разместиха съществено класацията в „Коя държава първо ще потвърди пълна победа над рецесията?“.
Макар че администрацията на Обама твърдо вярва, че през тази година ще станем свидетели на ръст от 3.5% на брутния продукт на САЩ, според данните за второто полугодие на 2010 г. американското стопанство е отбелязало ръст с разочароващите 2.4% на годишна база. Разминаването между очакванията и реалността веднага бе разчетено – от страна на по-предпазливите макроикономисти, като сигнал за формирането на двойна рецесия.
От друга страна, търпящите бурно развитие икономики на Бразилия, Индия и Китай наляха вода в мелницата на германския експорт, който отчете най-силното си тримесечие от началото на този век. В основата на тези резултати, разбира се, е автомобилната индустрия. Не вярвам, че някой ще се учуди, ако разбере, че отличниците са „традиционно заподозрените“ – Мерцедес и Ауди. Само за информация, единствената държава, в която Мерцедес е реализирала по-слаби продажби в сравнение със същия период на миналата година е … Германия.

Прогнозираният ръст на брутния вътрешен продукт от 1% за цялата общност най-вероятно ще се случи, след като последните данни дават основание на анализаторите да очакват ръст от 2% на най-голямата европейска икономика /б.р. Германската централна банка прогнозира ръст от 3% на икономиката на страната/. По-добрите данни за промишления сектор и зашеметяващият ръст в експорта подсладиха значително живота на канцлера Меркел.
Само в началото на август настроението на анализаторите бе категорично в полза на американското стопанство, което бе припознато като основен двигател на глобалното възстановяване.
Разбира се, че не трябва да подминаваме и втората икономическа суперсила Китай, но през последните седмици индикаторите отчитат съществено забавяне на китайската икономика на база предварителни прогнози.
За мнозина остава открит въпросът: Дали останалите европейски държави ще последват набиращата мощ германска икономика?
За голямо съжаление това е по-скоро малко вероятно. Френският експорт е все още 10% под отчетения през предкризисния период.
Испания по всяка вероятност няма да отбележи никакъв икономически ръст през тази година.
Италия почти изцяло се е посветила на битка с държавния си дълг.
Положителните думи, които се чуха от страна на МВФ за мерките, които предприе Гърция, затягайки коланите на макс, избледняха след публикуване на данните за свиването на брутния продукт за последното тримесечие с 3.5%.
Между другото, всички държавни облигации, емитирани от държавите, спадащи към периферна Европа, бяха подложени на масови разпродажби в петък, като най-осезаемо това стана с португалските и гръцките държавни книжа.
За пореден път централните банкери получиха нагледен урок, че и най-малките намеци в посока затягане на монетарната политика е не само игра с огъня, а директно наливане на бензин в него.
От Федералния резерв даже отново подновиха операциите по „количествените облекчения“ за стимулиране на икономиката. Само да припомня, че това са операции по обратно изкупуване на държавен дълг за поддържане на ниско ниво на лихвите по ипотечните кредити, тъй като при тяхното ценообразуване базата е доходността по американските 10-годишни държавни облигации. И така, повече от сигурно е, че икономическата жега няма да отмине с приключването на летните месеци, а по всяка вероятност ни очаква и гореща икономическа есен.

Оригиналното заглавие на статията:"Жега и наесен в икономиката"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg