EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия с рекорден излишък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия с рекорден излишък

mail09:45 | 06.02.2020прегледи 1129 коментарикоментари 0


Германия регистрира най-големия излишък по текущата сметка от всички държави в света за 2019 г. Фискалната политка по "стягане на кола" на федералното правителство, водено от канцлера Ангела Меркел, са довели до генериран остатък от 293 млрд. долара, предава Ройтерс. Данните са на икономическия институт Ifo. Сумата е рекорд за Германия, която оглавява тази класация за вече четвърта поредна година. След нея се нарежда Япония с 194 млрд. долара излишък.

Според експерти излишъкът по текущата сметка на Берлин се дължи най-вече на факта, че в чужбина се продават много повече германски стоки, отколкото в самата Германия. "Силният износ за САЩ заради обезценяването на еврото и нарасналия износ за Великобритания, където търсенето все пак до известна степен се възстанови, доведе до рязко повишение на общия износ на Германия", коментираха от Ifo. Номинално излишъктът е нараснал с 16 милиарда евро. Общо той достига до 7,6% от БВП на Германия.

Ройтерс  коментира, че тези данни вероятно ще доведат до нова поредица от критики към Меркел. МВФ и ЕК от години настояват Германия, най-голямата икономика в Европа, да предприеме мерки за стимулиране на вътрешното търсене и на вноса. Целта е да се ограничат глобалните икономически дисбаланси и да се стимулира растежа. Страната беше подложена на критикити от президента на САЩ Доналд Тръмп.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg