EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Ръст на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Ръст на инфлацията

mail09:45 | 15.08.2019прегледи 621 коментарикоментари 0


През юли потребителската инфлация в Германия се повиши до тримесечен връх поради скок на цените на храните, но растежът на хармонизираната инфлация се забави рязко до близо тригодишно дъно, показват окончателни неревизирани данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юли с 0,5% спрямо юни, когато нараснаха с 0,3 на сто.

Инфлацията на годишна база пък се ускори през юли до 1,7% от 1,6% месец по-рано, достигайки най-високо ниво от април и потвърждавайки предварителната оценка на Destatis, публикувана на 30-ти юли.

Основна причина за нарастването на инфлация оказа силното повишение на цените на храните с 2,1% след техен растеж с 1,2% през юни, докато енергийните цени се повишиха с 2,4% след растеж с 2,5%, но цените на услугите нараснаха с едва 1,5% след растеж с 1,9% месец по-рано.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се увеличи през юли с 0,4% на месечна база, но растежът ѝ на годишна база се забави рязко до 1,1% от 1,5% през юни и прогноза за повишение с 1,2 на сто.

Това е най-слабото нарастване на германската хармонизирана инфлация от ноември 2016-а година насам и далеч под целевия инфлационен таван на ЕЦБ от малко под 2,0%.

В същото време Destatis представи и слаби данни за цените продава при търговията на дребно.

Индексът на цените продава на едро (WPI) се понижи през юли с 0,3% спрямо юни, когато се свиха с 0,5 на сто. На годишна база растежът на цените на едро нараснаха с едва 0,1% след повишение с 0,3% месец по-рано.

Тези данни са нов знак за запазване на негативната тенденция на отслабваща инфлация във водещата европейска икономика и през следващите месеци./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg