EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Рекордна липса на квалифицирани кадри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Рекордна липса на квалифицирани кадри

mail10:34 | 28.11.2018прегледи 771 коментарикоментари 0


Липсата на квалифицирани работници в научния и технологичния сектор в Германия достигна ново рекордно високо ниво, се посочва в проучване на Института за икономически изследвания в Кьолн, цитирано от ДПА.

Специализираните компании не са могли да запълнят 337 900 свободни работни места през октомври, основно в сектора на математиката, изчисленията, науката и технологията, според доклада.

Данните са нов рекорд, съобщава институтът, според който те са се увеличили с 6 процента на годишна основа от октомври 2017 година.

Федерацията на германските работодатели (BDA) призова за бързо прилагане на плановете на правителството да популяризира дигиталната икономика в училищата. 

"Можем единствено да се възползваме от предоставените от дигитализацията възможности, ако нашата образователна система също подготви младите хора за света на Работа 4.0 (work 4.0 - концептуален чадър, под който се обсъжда бъдещето на трудовата заетост в Германия и в някаква степен в ЕС и който описва как тя може да се промени до 2030 година заради развитието на Индустрия 4.0 и на дигитализацията - бел.ред.), се посочва в комюнике на германската федерация.

Експертът от института в Кьолн Аксел Плуенеке изтъква, че опитите да се запълнят празнините с по-стари квалифицирани работници или имигранти няма да са достатъчни.

"И за в бъдеще дигитализацията, изследванията и демографията означават нови предизвикателства за осигуряване на квалифицирана работна ръка", предупреждава той. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg