EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Растат продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Растат продажбите на дребно

mail06:40 | 08.01.2021прегледи 483 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Германия нараснаха изненадващо през ноември 2020 г. както на месечна, така и на годишна база, благодарение най-вече на солидно повишаване на продажбите на нехранителни стоки, показват данни на официалната статистика Destatis.

Това означава, че потребителските разходи не бяха засегнати от въведените през ноември по-меки рестриктивни мерки за ограничаване на коронавирусната пандемия и преди по-строгия локдаун в сила от средата на декември, като се очаква потреблението да продължава да оказва подкрепа за растежа на водещата европейска икономика.

Продажбите на дребно се повишиха през ноември с 1,9% спрямо октомври, когато нараснаха с 2,6%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен спад с 2 на сто.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) нараснаха през ноември с 5,6% след повишение с 8,6% през октомври и очаквания за по-скромен растеж от 4 на сто.

Спрямо февруари 2020 година, месецът преди в Германия да избухне пандемията от Covid-19, продажбите на дребно през ноември нараснаха с 8,4%, посочва Destatis.

Немската статистика очаква, че оборотите на дребно в Германия ще нараснат през изминалата 2020 г. с между 3,9% и 4,3% спрямо 2019 г.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха през ноември с едва 0,8% на годишна база, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха с 8,5% на сто. Оборотът при продажбите на дребно в супермаркетите и хипермаркетите пък се повишиха с 1,3 на сто.

Търговията с мебели, домакински уреди и строителни материали също се увеличи силно с 15,4%. Търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, както и търговията на дребно с различни видове стоки (например в универсалните магазини) все още не са се върнали на нивото от предходната година, като намаляват съответно с 2,0% и с 6,1% спрямо ноември 2019 г.

Силен ръст от 31,8% през ноември беше отчетен при продажби по интернет и чрез доставки по пощата.

Трябва обаче да се има предвид, че от средата на декември 2020 г. бяха въведени доста по-строги мерки, целящи ограничаване на втората вълна на Covid-19, което вероятно ще се отрази негативно на търговията на дребно през последния месец на изминалата година./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg