EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия против лихвени юзди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия против лихвени юзди

mail18:00 | 21.08.2012прегледи 489 коментарикоментари 0


Ако Европейската централна банка (ЕЦБ) определи максимални отклонения от лихвата по кредитирането за различните европейски страни, над която тя ще се намесва на пазарите, то това би било "от теоретична гледна точка много проблематично", посочи говорител на германското финансово министерство, цитиран от АФП. Според сп. "Шпигел" франкфуртската институция би искала да определи крайно отклонение по лихвите при германските държавни облигации и затруднените страни като Испания и Италия, за да се намесва на пазарите с цел да гарантира, че това отклонение няма да бъде превишено. Говорителят на финансовото министерство посочи, че "не знае нищо" за такъв проект.

Говорител на Европейската централна банка (ЕЦБ) определи като "абсолютно заблуждаващо да се пише за решения, които още не са взети и не са обсъждани в управителния съвет на ЕЦБ", реагирайки на статията на сп. "Шпигел" относно стратегията на банката за борба с дълговата криза, предаде Франс прес.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги породи доста голямо вълнение на пазарите в началото на август, като обеща нови мерки в борбата срещу кризата на дълга, давайки да се разбере, че те биха могли да придобият формата на намеси на пазара за държавни облигации, но без да посочва конкретни подробности, отбелязва АФП. Очаква се Драги да каже нещо повече по въпроса на 6 септември на редовната си месечна пресконференция във Франкфурт след заседанието на управителния съвет на ЕЦБ и решението за основните лихви.
Берлин се противопостави на подобни намеси, тъй като според него това би било "от теоретична гледна точка много проблематично", посочи днес говорител на германското финансово министерство.
Германската централна банка също разкритикува евентуална възможност ЕЦБ да купува държавни облигации, за да понижава цената на заемите на Испания и Италия, предаде Ройтерс. Според Бундесбанк (Bundesbank) това е задължение на държавите, а не на централните банки.
В публикуван днес доклад германската централна банка остро се противопоставя на плана на президента на ЕЦБ Марио Драги да възобнови програмата за изкупуване на дълг, което наподобява рефинансиране на правителствата и противоречи на европейските закони. Според Бундесбанк това би породило значителни рискове за стабилността на еврозоната. "Решения за възможно осъвместяване на рисковете на платежоспособността би трябвало да залегнат във финансовата политика, а именно - да се взимат от правителствата и парламентите, а не да се осъществяват посредством централните банки", посочва германската централна банка.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg