EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия продава оръжие на диктатури

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия продава оръжие на диктатури

mail10:34 | 03.10.2018прегледи 674 коментарикоментари 0


Въпреки критиките заради участието на Саудитска Арабия в конфликта в Йемен, германското правителство одобри износ на оръжие на стойност 254 милиона евро за кралството, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Другите 8 държави, замесени в конфликта в Йемен, които са във водения от саудитците съюз, получиха през последната половин година от ФРГ оръжия за 21,8 млн. евро според данни на министерството на икономиката, предоставени в отговор на парламентарно питане на опозиционните Зелени.

Между 14 март и 23 септември правителството одобри 87 разрешителни за износ за страни в оглавявания от Саудитска Арабия алианс, сочат числа, които ДПА имаше възможност да види днес.

Износът е одобрен въпреки споразумение да не се продава оръжие на държави, пряко замесени във войната в Йемен. То беше включено в сделката, осигурила през март, след месеци на политически препирни, коалицията между консервативния блок на Ангела Меркел и социалдемократите.

Воденият от саудитците съюз се сражава срещу йеменските бунтовници хуси, които от 2015 г. получават подкрепа от регионалния съперник Иран.

Мирни преговори, планирани за началото на септември в Женева, не се състояха, защото делегацията на хусите не се появи.

ООН определя конфликта в Йемен като най-тежкия в света: той доведе до хуманитарна катастрофа, в която три четвърти от населението от 22 млн. души зависи от помощи, а 7 млн. йеменци страдат от недохранване.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3885