EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия предупреди за "спирала на протекционизъм"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия предупреди за "спирала на протекционизъм"

mail12:41 | 09.03.2018прегледи 2866 коментарикоментари 0


Четири водещи германски индустриални организации предупредиха в петък за "спирала на протекционизъм" в резултат на наложените от американския президент Доналд Тръмп високи мита за вноса на стомана и алуминия, настоявайки в същото време властите в Берлин и целият Европейския съюз да запазят ангажимента си за свободна търговия, съобщава Ройтерс.

Търговската асоциация DIHK, асоциацията на работодателите BDA, индустриалната асоциация BDI и германската конфедерация на занаятчиите ZDH също така изразиха загриженост по въпросите на вътрешната политика на Германия в съвместно изявление след тяхна среща в Мюнхен.

"Германската индустрия е изключително загрижена от решението на американското правителство да наложи прекомерни наказателни митнически тарифи", се посочва в тяхното съвместно изявление. "За да се предотврати спиралата на протекционизъм, Германия и Европейският съюз трябва да продължават да подкрепят световната търговска система".

Германската стоманодобивна асоциация пък призова Европейският съюз да излезе с ефективни контрамерки срещу наложените от САЩ мита, предупреждавайки, че в резултат на тези мита Европа може да бъде принудена да абсорбира по-голям обем от продукцията на металургичните компании.

"С това свое решение, САЩ до голяма степен се изолират от останалата част на света", заяви през Ройтерс президентът на асоциацията Ханс Юрген Керкхоф, добавяйки, че съществува риск произвежданата стомана да наводни европейския пазар.

"Сега Европейският съюз трябва да защити своята местна стоманодобивна индустрия от последствията от тези протекционистки мерки на САЩ по всеобхватен и ефективен начин", подчерта той.

Икономическият министър на Германия - Бригите Циприс заяви в петък, че обявените от Тръмп митнически тарифи ще бъдат в тежест за компаниите в най-голямата европейска икономика. "Той нареди наказателни тарифи, които не съответстват на правилата на Световната търговска организация и правейки това, Тръмп ще увеличи потребителските цени и ще затрудни работата на нашите компании - било то големи или малки", отбеляза Циприс.

Тя също така подчерта, че въведените мита представляват обида за най-близките партньори на Съединените щати като Европейския съюз и в частност Германия. "Германия ще се координира в тясно сътрудничество с Европейската комисия, за да реагира "спокойно, но ясно" на това предизвикателство", добави министър на икономиката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990