EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Правителство разчита на заеми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Правителство разчита на заеми

mail09:45 | 08.06.2022прегледи 744 коментарикоментари 0


Правителството в Берлин ще похарчи близо половин трилион евро през настоящата фискална година, предвижда федералният бюджет на страната, приет от германския парламент, съобщи ДПА.

Тъй като държавата поема допълнителни разходи поради въздействието на войната в Украйна и пандемията от коронавирус, бюджетът предвижда 495,79 милиарда евро общи разходи и 138,9 милиарда евро под формата на заеми през 2022 година.

За да осигурят тегленето на големите кредити, германските законодатели приеха законовите ограничения за размера на държавния дълг да останат "замразени" за още една година. Дълговите ограничения са закрепени в конституцията на Германия.

Миналогодишният бюджет, предложен от предишното консервативно правителство, предвиждаше 179,82 милиарда евро нов дълг.

В следващия бюджет - за 2023 г., правителството планира отново да се съобрази с конституционната "спирачка" пред размера на новите кредити.

Обикновено бюджетите в Германия се приемат малко преди началото на календарната година, но тъй като федералните избори през септември доведоха до сформирането на ново лявоцентристко правителство едва през декември, беше необходимо време чак досега, за да бъде съгласуван целогодишен бюджет.

Германските министерства от началото на годината работят по временен бюджет, припомня ДПА.

Сред приоритетите в бюджета са инвестициите в мерки за борба с  изменението на климата и за прехода към възобновяема енергия - двете ключови политики на "Зелените", които са втората по големина партия в коалицията на канцлера Олаф Шолц.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg