EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Потребителските нагласи с ново дъно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Потребителските нагласи с ново дъно

mail06:40 | 28.07.2018прегледи 1042 коментарикоментари 0


Потребителските нагласи в Германия за следващия месец отбелязаха влошаване до ново най-ниско ниво за настоящата година с оглед на страховете, че търговският конфликт между Европа, САЩ и Китай може да навреди на водещата европейска икономика, показва последното проучване на немския институт GfK.

Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за август, се понижи до 10,6 пункта, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за негова стабилизация за трети пореден месец на ниво от 10,7 пункта. Въпреки че индексът остава недалеч от многогодишния февруарски връх от 11,0 пункта (най-високо ниво от октомври 2001 година), той се понижава до най-ниско ниво от началото на годината.

Ако инфлацията, която вече надвиши 2% през последните два месеца, продължи този свой ценови тренд, това също може да има негативно влияние върху потреблението в Германия.

Трябва да се има предвид, че частното потребление беше основен двигател за икономическата експанзия в Германия през последните години, намирайки подкрепа от рекордно високата трудова заетост, от все по-голяма сигурност на работните места, от увеличаващите се заплати с по-добро темпо, отколкото от инфлацията и от ниските разходи по заемите.

Влошаване бележи един от трите важните подиндекси, които определят настройката на германските домакинства през текущия месец (през юли), а именно индексът на икономическите очаквания, като само в рамките на юли той се понижи с цели 7,6 пункта до 15,7 пункта, достигайки най-ниско ниво от почти година и половина насам. Основна причина за неговото поредно силно влошаване е търговският конфликт между САЩ и ЕС. Германските граждани обаче са притеснения и от ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай, тъй като то хвърля сянка върху глобалните икономически перспективи, отчита институтът GfK.

Индексът, оценяващ очакванията за потребителските доходи, както и този, измерващ желанието за покупки, бележат по-скромни понижения с по 0,1 пункта съответно до 57,5 пункта и до 56,2 пункта, тъй като и двата индекса продължават да намират подкрепа от стабилния трудов пазар и ниските лихви.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg