EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: По-малко нови регистрации на фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: По-малко нови регистрации на фирми

mail18:09 | 17.11.2022прегледи 542 коментарикоментари 0


Правителството на Германия запазва прогнозата си, че през зимата икономиката на страната ще изпадне в рецесия въпреки неочакваните данни за растеж през третото тримесечие на годината, информира ДПА. 

Окончателните данни потвърждават есенната прогнозата, според която икономиката би трябвало да нарасне с 1,4 процента през текущата година, се казва в месечния доклад на министерството на икономиката на Федералната република.

"През зимното полугодие на 2022/2023 г. обаче има вероятност германската икономика да изпадне в рецесия", допълват авторите на доклада.

Очаква се през 2023 г. брутният вътрешен продукт БВП на Германия да намалее с 0,4 процента спрямо текущата година. 

Докладът отчита, че постоянно високите цени на енергията, увеличаващата се инфлация и свързаната с това загуба на покупателна способност оказват все по-негативен ефект върху германската икономика. 

Най-голямата икономика в Европа е нараснала с 0,3 процента през периода юли-септември спрямо предходното тримесечие. Частното потребление е основен двигател на този растеж въпреки високата инфлация, която е надхвърлила 10 процента на годишна основа, показват предварителните данни на официалната статистика, цитирани от ДПА.

На този фон броят на новорегистрираните компании в Германия намалява с 7,3 процента през първите 9 месеца на годината в сравнение със същия период на 2021 г., съобщи днес германската статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

Спадът е регистриран, въпреки че през същия период на миналата година икономиката на Германия беше ударена от пандемията от коронавирус, поради което новорегистрираните фирми бяха с 5,3 на сто по-малко в сравнение с предпандемичната 2019 г., отбелязва ДПА. 

Около 64 900 компании в Германия с дейност, която е от "по-съществено значение за икономиката на страната", са прекратили своето съществуване от януари до септември тази година. Това е с 2,5 процента повече в сравнение със същия период на 2021 г., показват данните на статистическата служба.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg