EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Пенсионната система пред срив?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Пенсионната система пред срив?

mail10:07 | 03.11.2022прегледи 882 коментарикоментари 0


Пенсионната система на Германия няма да бъде финансово жизнеспособна след пет години, ако не бъде реформирана. Това мнение е изразил Райнер Дюлгер, председател на Конфедерацията на германските работодатели, в интервю пред в. "Билд ам Зонтаг", предаде Си Ен Би Си.

Според Дюлгер германската икономика отслабва и социалната система е на "ръба на колапса".

През 2019 г. придохиде от вноски в пенсионната система на Германия са представлявали около 10,1 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, но при запазване на настоящия модел се очаква делът им да достигне 12,2 на сто до 2070 г. Увеличението на германските пенсии, разглеждани като дял от БВП, би било едно от най-резките подобни изменения сред страните от Европейското икономическо пространство, показва Доклада за застаряването на населението за 2021 г., публикуван от Европейската комисия.

По-голямо увеличение на процента от БВП, изразходван за пенсии след пет десетилетия, се очаква да имат Ирландия и Норвегия, (+2,6 п. п. за всяка), както и Нидерландия (+2,2 п.п.).

Недостигът на работна ръка и застаряващото население допринасят за предизвикателствата, пред които е изправена германската пенсионна система. По думите на Дългер възрастта за пенсиониране трябва да бъде обвързана с очакваната продължителност на живота. Не трябва увеличаването на продължителността на живота да води до по-дълг период на получаване на пенионни доходи, е добавил той.

Пенсиите са толкова сериозен проблем, колкото и изменението на климата 

Подобни мащабни реформи, каквито сега са необходими, не са били наблюдавани от обединението на Германската демократическа република и Федерална република Германия, е казал още председателят на Конфедерацията на германските работодатели. Тогава западногерманската пенсионна система е била разширена в Източна Германия, което е довело до финансови затруднения.

 „Реформирането на системата за социална сигурност е също толкова предизвикателно, колкото и енергийният преход и без съмнение е също толкова важно за справедливостта между поколенията“, е заявил също Дюлгер, като е предложил пенсионната система да бъде включена в прогнозните данни за социалната политика на страната, за да се подчертае неотложността на ситуацията.

Въпреки призивите на експерти за предприемане на належащи мерки, миналото лято, докато беше още финансов министър, германският канцлер Офал Шолц отхвърли призивите за повишаване на възрастта за пенсиониране от 67 на 68 години. Тогава той също каза, че "няма реална нужда" от увеличаване на възрастта за пенсиониране./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg