EUR 1.9558
USD 1.7453
CHF 1.8655
GBP 2.3302
CNY 2.7316
you tube
mobile version

Германия: Очаква се по-слаб икономически ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Очаква се по-слаб икономически ръст

mail17:35 | 15.10.2021прегледи 632 коментарикоментари 0


Водещите икономически институти на Германия намалиха съвместната си прогноза за растеж в най-голямата европейска икономика през 2021 г. до 2,4% от предишна оценка за растеж с 3,7%, тъй като затрудненията в предлагането и веригите на доставки продължават да възпрепятстват производството.

В същото време петте института - RWI в Есен, DIW в Берлин, Ifo в Мюнхен, IfW в Кийл и IWH в Хале - повишиха прогнозата си за 2022 г. до 4,8% от 3,9%, като заявиха, че икономиката ще достигне нормално използване на капацитета с течение на следващата година, тъй като негативното въздействие на коронавирусната пандемия постепенно ще отслабне.

Германските икономически институти намаляват рязко прогнозата си за растежа на БВП до едва 2,4%

"Предизвикателствата на изменението на климата и предвижданият по-нисък икономически растеж поради свиването на работната сила ще намалят възможностите за потребление“, посочи Оливър Холтемьолер от института IWH.

Глобалното производство е засегнато от недостиг на компоненти, задръстени пристанища и липса на товарни контейнери. Сривът на пазара на труда пък допринесе за безпорядъка след предизвиканите от пандемията локдауни през миналата година.

Междувременно немското икономическо министерство заяви, че има вероятност за увеличение на БВП в Германия през третото тримесечие благодарение на ръста на услугите, въпреки че се очаква стагнация на растежа към края на 2021 г.

Петте икономически института също така очакват инфлацията в Германия да достигне 2,5% през 2022 г. и 1,7% през 2023 г.

източник:БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg