EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Отопление с газ и водород

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Отопление с газ и водород

mail18:01 | 16.02.2023прегледи 1251 коментарикоментари 0


Първият по рода си германски проект за смесване на природен газ със зелен водород, насочен към стимулиране на използването на чиста енергия за отопление на домакинства, извършва тестови доставки на миксираните количества до малкия южен град Йоринген, съобщи Ройтер, цитирайки компанията "Неце Бе Ве" (Netze BW), която изгражда проекта.

Очаква се до няколко седмици проектът да достигне ключов етап - съотношението на водорода към газа при образуваната смес да достигне 30 към 70.

Компанията, разработваща проекта, се надява той да послужи като пример и за други региони на Германия.

В усилията си да се отдалечи от изкопаемите горива и да намали въглеродните емисии, Германия се стреми да произвежда т. нар. зелен водород, който се извлича с помощта на вятърна и слънчева енергия чрез процес на електролиза. 

Страната възнамерява да съхранява водорода или да го транспортира до потребителите по вече съществуващите и нови мрежови съоръжения.

"Водородният остров" на Йоринген, в близост до Хайлброн, захранва домове в околността чрез комбинирането на водород и газ, като постепенно количеството на водорода ще расте, съобщи "Неце Бе Ве", дъщерно дружество на доставчика на комунални услуги EнБеВе (EnBW).

Коментирайки планираното увеличаване на водорода спрямо природния газ в получената комбинация от двата енергоносителя, ръководителят на проекта Хайке Грюнер заяви пред Ройтерс: "През идните две седмици ще повишим дела (на водорода) от 8 до 20 на сто, а две седмици по-късно ще стигнем и до 30 на сто".

Смесването на водорода и газа се извършва на обект на "Неце Бе Ве", като се използва закупена възобновяема енергия, която захранва инсталация за електролиза.

Чрез проекта компанията цели да демонстрира, че тръбната инфраструктура и газовите котли, радиатори и котлони могат да се адаптират към сместа без значителни корекции или ремонти.

"Разбира се, ние се стремим да покажем, че 100-процентов водород също може да бъде използван. Това обаче вероятно ще се случи приблизително към средата на десетилетието", добави Грюнер. 

 

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg