EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия отказва финансова помощ за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия отказва финансова помощ за Гърция

mail11:40 | 05.03.2010прегледи 801 коментарикоментари 0


Германия няма да даде и цент на Гърция, заяви министърът на икономиката Райнер Брюдерле, цитиран от Франс прес. Той каза това няколко часа преди срещата Папандреу-Меркел в Берлин.
В интервю на Папандреу в днешния брой на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той уверява: "Не искаме пари. Това, от което се нуждаем, е подкрепа от Европейския съюз и нашите партньори, за можем да взимаме кредити на пазарите при по-добри условия". Ако не получим тази помощ, няма да можем да приложим планираните промени, изтъква Папандреу.
Очаква се днес гръцкият парламент да гласува законопроекта по новия пакет от мерки на правителството за строги икономии, които включват замразяване на пенсиите,
орязване на коледните, великденските и летните премии на държавните служители, повишаване на ДДС и увеличаване на акцизите върху алкохола, цигарите, горивата и луксозните стоки, съобщават електронните медии в Атина.
Финансовият министър Георгиос Папаконстантину коментира, че мерките са с постоянен характер. Главната опозиционна партия Нова демокрация обяви, че ще гласува против законопроекта и че в отговор ще предложи други мерки.
Комунистическата партия и Лявата коалиция СИН дадоха да се разбере, че отговорът им се съдържа в "масовите протести", обхванали страната.
Проучване на социологическата агенция Public Issue, изготвено по поръчка на телевизионния канал Скай, показва, че новите мерки за строги икономии се приемат по различен начин от обществото и че гърците са разединени.
82 на сто от гърците заявяват, че са по- скоро съгласни с налагането на данък върху луксозните стоки, но 15 на сто са против.
65 на сто са съгласни с повишаването на акцизите върху напитките и цигарите, 32 на сто не . 50 на сто са съгласни с орязването на надбавките в държания сектор, а 41 са против.
28 на сто изказват съгласие с увеличаването на ДДС, но 68 не приемат тази мярка.
23 на сто са съгласни с орязването на даваните 13-та и 14-та заплата, но 72 на сто са против.    
20 на сто приемат замразяването на пенсиите, но 74 процента го отхвърлят.
20 на сто са съгласни също и с увеличаването на акцизите върху горивата, но 78 на сто казват, че не са съгласни.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160