EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия одобри план за отказ от АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия одобри план за отказ от АЕЦ

mail14:30 | 06.06.2011прегледи 737 коментарикоментари 0


Германското правителство одобри днес план за излизане от атомната енергетика, предвиждащ поетапно спиране на дейността на атомните електроцентрали до 2022 година, предадоха световните агенции.
Германия ще бъде първата голяма световна икономическа сила, която ще обърне гръб на ядрената енергетика, посочи министърът на икономиката и технологиите Филип Рьослер, цитиран от АФП. Правителството на Ангела Мерел определи на извънреден министерски съвет стратегията, която ще позволи на страната да отвърне на това безпрецедентно предизвикателство. Основите на решението бяха поставени още миналата седмица от партиите, участващи в управляващата коалиция. Според законопроекта изключените седем най-стари АЕЦ, построени до 1980 година, няма да бъдат пускани отново в експлоатация, уточнява ИТАР-ТАСС. Това са АЕЦ Некарвестхайм 1 и АЕЦ Филипсбург 1 (провинция Баден-Вюртемберг), Библис А и Библис В (лат. букви, Хесен), Изар 1 (Мюнхен), Унтервезер (Долна Саксония), Брунсбютел (Шлезвиг-Холщайн) и резервната АЕЦ Крюмел на 30 км от Хамбург. Преходни етапи в процеса на излизане от ядрената енергетика са 2015, 2017, 2019 и 2021-2022 година. През 2022 година ще бъдат спрени последните три най-нови атомни централи. Така Германия ще се лиши от ядрената енергия, чийто дял в брутното производство на електроенергия в момента възлиза на 22 процента.
Като резерв с цел избягване на евентуален недостиг на електроенергия до 2013 година според плана на правителството ще бъде оставена една АЕЦ. Гласуването на законопроекта в Бундестага (долната камара на парламента) ще се състои на 30 юни, след което планът за излизане на страната от ядрената енергетика ще бъде внесен в Бундесрата (горната камара). Засега Берлин не съобщава колко ще му струва отказа от атомната енергия. Според експерти става въпрос за сума между 90 и 200 милиарда евро, която ще бъде разпределена между данъкоплатците, потребителите на електроенергия и енергийните производители. Отказвайки се от атома, Германия се надява да даде пример и в средносрочен план да намери приложение за своите "зелени" технологии. Парадоксално обаче това решение може да постави под заплаха целите за намаляване на парниковите газове в страната, принуждавайки я да прибегне до много по-замърсяващи околната среда електроцентрали, отбелязва АФП.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg