EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия обсъжда закон за min почасово заплащане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия обсъжда закон за min почасово заплащане

mail08:00 | 03.04.2014прегледи 1174 коментарикоментари 0


Министерският съвет в Берлин прие  закон за минимално почасово заплащане в Германия, което ще се прилага за всички работещи най-късно от 2017 година и е ключов проект на третото правителство на канцлерката Ангела Меркел, предаде Франс прес.
Минималното почасово заплащане е определено на брутно 8,50 евро. То ще влезе в сила от 1 януари 2015 година, но е предвиден преходен период за сектори, които все още имат браншови споразумения. Най-късно през 2017 година то ще се отнася за всички работещи, с изключение на хората под 18 години,
стажантите и дългогодишните безработни, които са освободени за шест месеца след наемането им на работа.
Проектозаконът трябва да бъде гласуван в Бундестага и най-вероятно и в Бундесрата (горната камара на парламента), но се очаква вотът да премине безпроблемно.
Въвеждането на минимално заплащане наподобява революция в страната, която по традиция оставя социалните партньори да се договарят помежду си за заплатите. Партньорите на Германия, начело с Франция, се надяват това да попречи на дъмпингови ситуации в някои сектори, например в хранително-вкусовата промишленост, както и да се стимулира вътрешното търсене в най-голямата европейска икономика.
Министърката на труда, социалдемократката Андреа Налес, си направи оглушки за повечето искания на икономическите среди, които настояваха да се изключи от обхвата на прилагането на минималното заплащане на големи дялове от пазара на труда - от сезонните работници до доставчиците на вестници и начинаещи от бившата ГДР.
Според 56 процента от германците въвеждането на минимално заплащане ще укрепи германската икономика срещу 40 процента на обратното мнение, показва допитване, поместено във в. "Велт". Федерацията на селскостопанските производители предупреди за опасност от поскъпване на ягодите, виното и аспержите, ако законът бъде приет в този му вид. Фермерите масово прибягват до ниско платени сезонни работници за брането на тези продукти, много ценени в Германия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg