EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: недостиг на 400 хил. работници годишно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: недостиг на 400 хил. работници годишно

mail15:35 | 25.01.2022прегледи 852 коментарикоментари 0


Новото коалиционно правителство на Германия има желание да привлече по 400 000 квалифицирани работници от чужбина всяка година, за да се справи както с демографския дисбаланс, така и с недостига на работна ръка в ключови сектори, които рискуват да подкопаят икономическото възстановяване от коронавирусната пандемия.

"Недостигът на квалифицирани работници вече е станал толкова сериозен, че драстично забавя икономиката ни“, каза Кристиан Дюер, парламентарен лидер на съуправляващата партия Свободни демократи, пред бизнес списание WirtschaftsWoche, съобщава Ройтерс.

"Можем да поставим под контрол проблема със застаряващата работна сила само с модерна имиграционна политика. Трябва да достигнем границата от 400 000 квалифицирани работници от чужбина възможно най-бързо", добави Дюер.

Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, либералите от Свободните демократи на Дюер и природозащитниците от партията Зелените се договориха в коалиционното си споразумение за мерки като точкова система за специалисти от страни извън Европейския съюз и вдигане на националната минимална заплата до 12 евро на час, за да направят работата в Германия по-привлекателна.

Германският икономически институт изчислява, че работната сила ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като има повече по-възрастни работници, които предстои да се пенсионират, отколкото по-млади, които да се влеят в трудовия пазар.

Очаква се тази разлика да се увеличи до повече от 650 000 през 2029 г., оставяйки сумарен недостиг на хора в трудоспособна възраст през 2030 г. от приблизително 5 милиона. Броят на заетите германци нарасна до близо 45 милиона през миналата година въпреки пандемията от Covid-19.

След десетилетия на ниска раждаемост и неравномерна миграция, намаляващата работна сила също така представлява демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система на Германия, в която по-малко служители са обременени със задачата да финансират пенсиите на нарастваща маса пенсионери, които се радват на по-голяма продължителност на живот.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888