EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия недоволна от курса на еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия недоволна от курса на еврото

mail14:05 | 06.02.2017прегледи 690 коментарикоментари 0


Германският министър на финансите заяви, че обменният курс на еврото е твърде нисък за Германия и че монетарната политика на ЕЦБ е увеличила износния излишък на германската икономика, предаде Reuters. „Политиката на ЕЦБ трябва да бъде такава, че да работи за цяла Европа“, заяви Шойбле. „Прекалено е хлабава за Германия“, добави той. „Обменният курс на еврото, строго погледнато, е твърде нисък за конкурентната позиция на германската икономика“, посочи министърът. „Обещах преди време на директора на ЕЦБ Марио Драги да не критикувам курса на монетарната политика. Но не искам аз да бъда критикуван за последствията от същата политика“, добави той.

Търговският съветник на Тръмп обвини преди няколко дни Германия, че използва "грубо подцененото" евро, за да спечели предимство пред САЩ и пред нейните търговски партньори на Европейския съюз. По-късно самият Доналд Тръмп обвини Япония и Китай, че също манипулират техните валути, за да имат търговско предимство. Останалите страни се възползват от нас, разчитайки на девалвация на техните валути, както и на провежданите от тях парични политики, отбеляза американският президент.

Сигналите, че Белият дом може да изостави многогодишната си политика на "силен долар" причиниха обезценка на зелените пари и в края на търговията във вторник доларът отбеляза спад от близо 1% спрямо останалите основни валути, достигайки 7-седмично дъно от 99,43 пункта (най-ниско ниво на т.нар. "индекс на долара" от 8-и декември насам). През последните дни негативно влияние върху американския долар оказва и указът на Тръмп за налагане на тримесечна забрана за влизането в САЩ на граждани от седем водещи мюсюлмански държави.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg